Ziekteverzuim – Kweker Marjanne van den Berg uit Est heeft de handenvol aan het verzendklaar maken van haar gezonde hortensia’s. Het nieuwe seizoen is weer begonnen. En de drukte neemt de komende weken alleen maar toe, nu Wageningen Universiteit donderdag onderzoeksresultaten presenteerde, die aantonen dat het ziekteverzuim op kantoor 20% lager ligt dankzij planten.

Ziekteverzuim

ziekteverzuim hortensia

Planten zijn gezond

Dat komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar. Een van de belangrijkste redenen is de luchtvochtigheid. Bij droge lucht hebben werknemers sneller last van griep, vermoeidheid, droge ogen en hoofdpijn. De aanwezigheid van planten zorgt voor een forse verbetering (17% hoger) van de luchtvochtigheid tijdens de wintermaanden.

Uit onderzoek blijkt ook dat hortensia’s de meeste bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtvochtigheid. Andere positieve effecten van planten op de werkplek zijn volgens het onderzoek onder meer een positievere gemoedstoestand en een hogere tevredenheid over eigen functioneren.
ziekteverzuim hortensia

Zes positieve effecten

Uit het onderzoek kwamen zes positieve effecten naar voren die gelinkt kunnen worden aan de aanwezigheid van planten in de werkruimte.

1. Luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid in ruimten met planten is gemiddeld zo’n 5% hoger dan in ruimten zonder planten. In de winter is zelfs tot 17% verbetering gemeten.

2. Thermisch comfort

Medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.

3. Aantrekkelijker

Mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als aantrekkelijker om te zien (een stijging van 26%).

LEESTIP: Lees ook dit artikel over hydrangea op GroenVandaag: Hortensia woonplant van de maand april

4. Gemoedstoestand

De gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever dan daarvoor. Ook wordt door medewerkers van één bedrijf buiten werktijd minder gepiekerd over het werk.

5. Tevredenheid over functioneren

Medewerkers zijn na de beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor zijn. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over dit functioneren is.

6. Minder ziekteverzuim

Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20% minder vaak ziek. Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Bron: Wageningen University Research
Zie voor het onder het artikel Minder ziekteverzuim op de werkvloer? Neem een plant.

Maar met Hortensia kan je natuurlijk ook stylen. Zie bijvoorbeeld dit artikel op GroenVandaag: Hortensia brengt balans in het interieur.
Fotocredit: VidiPhoto