Hortensia woonplant – Grote bloemschermen, sprookjesachtige kleuren, schoonheid in overvloed. Met hortensia is het voorjaar écht begonnen. De plant is een voluptueuze beauty met veel grote bloemen die heel verrassend tijdens de bloei van kleur kunnen veranderen. De plant maakt altijd een rijke indruk, met grote bolle bloemschermen vol kleine stervormige bloemen.

Hortensia woonplant

In huis zorgt hij voor een romantische sfeer en vangt op een fantastische manier het licht. De bloemetjes zijn net facetten, er is er altijd wel eentje die opvalt, hoe je er ook naar kijkt. Bij hortensia denk je meteen aan de lange, lichte dagen van het voorjaar en de sfeer van de zomer.

hyrangea

Hydrangea

Hortensia geurt licht zoet en is verkrijgbaar in speciaal gekweekte planten met één bloem tot kloeke binnenstruik, en alles daar tussenin. Wit, blauw, roze, paars, lila, rood, groen, gemengd… de plant is verkrijgbaar in buitenaards mooie kleuren. Na de bloei knip je de bloemen eruit en geef je je hortensia een tweede leven buiten. Dat kan als de IJsheiligen voorbij zijn.
De Latijnse naam is Hydrangea. Dat betekent letterlijk watervat. ‘Hydro’ is water en  ‘angeion’ vat of kruik. De naam duidt op de belangrijkste voorwaarde voor een mooie hortensia: voldoende water.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

hortensia

Moederdag

Hortensia staat symbool voor gratie, schoonheid en overvloed vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm, maar ook voor dankbaarheid en oprechte gevoelens: het is een populair moederdagcadeau.
De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. Op de Azoren staat Faial Island bekend als het ‘blauwe eiland’, vanwege de overvloedige aanwezigheid van deze bloeiers.

hydrangeaKali-aluin

De blauwe soorten hebben vanaf augustus, als ze nieuwe knoppen gaan aanmaken, graag een beetje kali-aluin of aluminiumsulfaat voor een mooie kleur. Roze bloemen vragen om kalk en door kali-aluin aan rode hortensia’s toe te voegen, worden ze paars.
hortensia

Verzorgingstip

Zo blijft Hydrangea lang mooi

– De plant staat het liefst licht, maar niet in de volle zon. Op een te warme plek maakt de plant minder bloemen aan.
– Het is een doordrinker. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft.
– Omdat groei en bloei veel energie kost, doe je de plant met eens in de twee weken wat plantenvoeding een groot plezier.
– Niet meer voeding geven, want dan verliest de plant zijn compacte vorm.
– Een slap geworden hortensia kan met voldoende water op een koele plek helemaal herstellen.

Woonplant van de maand

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Meer informatie op: www.mooiwatplantendoen.nl.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hortensia tegen ziekteverzuim op werk