HONSELERSDIJK – Wat warmte in koude dagen? Ga voor de fonkeling van de amaryllis. Deze langstelige, statige schoonheid doet het trouwens ook goed in het prille voorjaar.

Amaryllis

Kleuren en vormen
Heb je wel eens goed naar de bloemblaadjes van de plant gekeken? Die lijken wel van prachtig fluweel. Qua kleuren zijn ze er in het wit, rood, geel, roze, (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig. Meestal zitten er wel vier tot zes indrukwekkende bloemen aan de steel. De amaryllis heeft geen blad. Vandaar dat men haar in de Verenigde Staten ook wel een ‘Naked Lady’ noemen.

Symboliek
De bolbloem symboliseert trots en betoverende schoonheid. Ze geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Wil je harten veroveren? Dan is dit dus dé perfecte bloem.
amaryllis_in_vaas     amaryllis_wit
Herkomst
Wie benieuwd is naar de geboortegrond van de amaryllis moet naar Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied. Deze stralende bloem is een afstammeling van de narcisfamilie en groeit uit een bol. Wist je dat de naam komt van het Griekse ‘amarussein’? Dit betekent ‘fonkelend’ of ‘stralend’.

Verzorging van de amaryllis

• snijd de stelen schuin af
• kies een stevige glazen vaas uit
• zorg dat de vaas goed schoon is, vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel voor bolbloemen
• zet de vaas op een redelijk koele plaats, niet op de tocht of naast de fruitschaal

bron: mooiwatbloemendoen.nl