Indigo produceren – De vraag naar natuurlijke grond- en kleurstoffen, zoals indigo, neemt toe. Deze natuurlijke kleurstof komt in verschillende planten voor die in Nederland (nog) niet commercieel worden geteeld voor de kleurstof.

Indigo produceren

Het project Natuurlijk Gekleurd onderzoekt of het lucratief is om natuurlijke indigo uit planten te halen die in de kas zijn geteeld. Als dit mogelijk is, kan er jaarrond geteeld worden.

Indigoplanten

Er zijn inmiddels indigoplanten van verschillende herkomsten verzameld. Deze worden nu in de kas geteeld met verschillende lichtbehandelingen om erachter te komen hoeveel kilogram gewas er per behandeling geteeld wordt en hoeveel er in planten zit. Andere vragen zijn: hoe kun je beste de stof uit de planten halen? En zit het alleen in blad of ook in stengels en/of bloemen?

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De eerste spijkerbroek gekleurd met NL indigo?

Indigo in Nederlandse kassen?

Indigofera_tinctoria

Doel van het project

Het doel van dit project is om met een consortium van partners een duurzaam, zo milieuvriendelijk mogelijk geteeld en verwerkt indigo te gaan produceren. Het consortium brengt de belangen van de verschillende partners bij elkaar en onderzoekt de mogelijkheden om gezamenlijk tot locale, duurzame, rendabele business te komen voor natuurlijk indigo. Betrokken partners zijn: TNO, Wageningen UR Glastuinbouw, FeyeCon, IndigoPeople, ExPlants Technologies, Holland Biodiversity, LKP Plants en Elstgeest Potplanten.

bron: Greenport Aalsmeer
foto indigoplant, indigofera tinctoria: wikipedia
foto spijkerbroek: rgb stock, Alessandro, Alessandro Paiva

Indigo produceren in Nederlandse kassen?

Foto: Aaron Thomas, op Unsplash.

De geschiedenis van de blauwe kleurstof

Indigo wordt voornamelijk gewonnen uit de soorten Indigofera tinctoria en Indigofera suffruticosa, die  in India, Azië en delen van Afrika groeien. De kleurstof wordt al duizenden jaren gebruikt en heeft een rijke geschiedenis in verschillende culturen over de hele wereld.

LEESTIP: Lees ook dit artikel: Welke kleur heeft indigo?

Indus en Nijl

Oude beschavingen zoals die van de Indusvallei en het stroomgebied van de Nijl in het oude Egypte gebruikten indigo al voor het verven van textiel. Tijdens de oudheid en de middeleeuwen werd het kostbare indigo verhandeld over lange afstanden. De kleurstof was zeer intrek bij Amerikaanse textielindustrie, waar het een belangrijk onderdeel van de economie werd van de zuidelijke staten:

Symboliek

Indigo wordt vaak geassocieerd met wijsheid, intuïtie, en spiritualiteit. In sommige culturen wordt indigo gebruikt in religieuze en spirituele ceremonies.

Hoewel synthetische indigo nu vaak wordt gebruikt vanwege de kosten en de beschikbaarheid, blijft de traditionele productie en het gebruik van natuurlijke indigo in sommige regio’s en ambachtelijke gemeenschappen voortbestaan vanwege de waardering voor de traditie en de kwaliteit van het product.