Kamille voor de gezondheid – Kamille is één van de meest veelzijdige kruiden die bij menig huishouden wel in een keukenla ligt. Het staat bekend om verschillende gezondheidsvoordelen en de talrijke toepassingen. In dit artikel verkennen we wat kamille is, waar je het in de natuur kunt vinden, hoe je het kunt kweken, de diverse toepassingen én hoe je heerlijke kamillethee kunt maken. Kortom, alles wat je over kamille moet weten.
Kamille voor de gezondheid
Wat is kamille?
Kamille is een bloem die behoort tot de Asteraceae-familie. Dit is iets beter bekend als de composietenfamilie. Er zijn twee veelvoorkomende soorten kamille: Matricaria chamomilla (Duitse kamille) en Chamaemelum nobile (Romeinse kamille). Beide soorten worden vaak gebruikt in kruidengeneeskunde en hebben vergelijkbare eigenschappen.
De bloemen van kamille zijn klein, wit en hebben een geel centrum. Ze lijken op kleine madeliefjes en hebben een aangename, appelachtige geur. De volgende keer dat je kamille ziet is het dus zeker de moeite waard er eens goed aan te ruiken.
Waar vind je kamille in de natuur?
Kamille groeit in verschillende delen van de wereld, vooral in Europa, Noord-Amerika en Azië. Je vindt het in velden, langs wegen, in tuinen en op braakliggende terreinen. Het is een taaie plant die weinig eisen stelt aan de bodem en het klimaat, waardoor het vaak als een wilde plant kan worden aangetroffen. Ogen open en plukken dus, als je op pad bent!
De bloemen van de kamille lijken op kleine madeliefjes en hebben een aangename, appelachtige geur.
Foto: Jan Van Bizar, op Pexels.
Hoe groei je zelf kamille?
Het kweken van kamille is relatief eenvoudig en vereist niet veel ervaring met tuinieren. Hier zijn enkele basisstappen voor het kweken van kamille:
- Zaadkeuze: Kies tussen Duitse of Romeinse kamille, afhankelijk van je voorkeur en de beschikbaarheid bij het plantencentrum. Uiteraard kun je ook kiezen voor kleine kamilleplantjes, dan kun je het zaaien overslaan en het plantje rechtstreeks in de grond planten.
- Zaaitijd: Kamillezaadjes kunnen het beste in het vroege voorjaar direct in de grond worden gezaaid.
- Bodem en Locatie: Kamille groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek.
- Zaaien: Zaai de zaadjes op het oppervlak van de grond en bedek ze lichtjes met aarde. Houd de grond vochtig, maar niet te nat.
- Verzorging: Kamille heeft weinig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water ontvangt, vooral tijdens droge periodes.
- Oogsten: De bloemen zijn klaar om te worden geoogst wanneer ze volledig zijn geopend. Dit gebeurt meestal in de vroege zomer. Knip de bloemen voorzichtig af met een schaar of een scherp mes.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Gangnam Tops: Zuid-Koreaanse sedum steeltjes
De verschillende toepassingen van kamille
Kamille heeft, zoals we al kort hebben laten vallen, een breed scala aan toepassingen,. Dit varieert van medicinale tot culinaire en zelfs cosmetische doeleinden. Hier beneden hebben we verschillende veelgebruikte toepassingen uitgewerkt, zodat je een beter beeld krijgt bij het gebruik van kamille.
- Medicinale toepassingen: Kamille voor de gezondheid. Kamille staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt om spijsverteringsproblemen, angst, slapeloosheid en huidirritaties te behandelen. Houd er rekening mee dat dit niet volledig aantoonbaar is middels wetenschappelijk onderzoek. Mocht je dit proberen, dan bestaat de kans dus dat dit voor jou niet werkt.
- Culinaire toepassingen: Kamille kan worden gebruikt in thee, salades, sauzen en desserts. Het geeft een delicate, bloemige smaak aan gerechten. Dit is absoluut het proberen waard.
- Cosmetische toepassingen: Kamille extracten worden toegevoegd aan huidverzorgingsproducten vanwege hun verzachtende effecten op de huid. Ze lijken te helpen bij de behandeling van acne, eczeem en huidirritaties.
Kamille is een taaie plant die weinig eisen stelt aan de bodem en het klimaat.
Foto: Anne -Marieke, op Pexels.
Hoe maak je kamillethee?
Het maken van kamillethee is kinderlijk eenvoudig. Veel mensen maken een kopje kamillethee voordat ze naar bed gaan. Menig persoon denkt dan ook dat dit kan helpen met een betere nachtrust, maar wist je dat dit eigenlijk niet wetenschappelijk onderbouwd is? Zie dit artikel van DailyFit voor meer uitleg over deze kwestie en de onderbouwing hiervoor. Wij richten ons inmiddels op het maken van een kopje kamillethee. Hier is een basisrecept voor kamillethee:
Ingrediënten
- 1-2 theelepels gedroogde kamillebloemen (of een kamilletheezakje).
- 1 kopje kokend water.
- Optioneel: honing of citroen naar smaak.
Instructies
- Doe de gedroogde kamillebloemen in een theezeef of een theepot.
- Giet kokend water over de bloemen en laat het ongeveer 5-10 minuten trekken.
- Zeef de thee en giet deze in een kopje.
- Voeg honing of citroen toe naar smaak.
- Geniet van je warme kop kamillethee.
Conclusie
Kamille is dus een veelzijdig kruid dat gemakkelijk te kweken is en tal van toepassingen heeft in de keuken, geneeskunde en cosmetica. Het drinken van kamillethee is misschien wel de meest bekende toepassing. Wij zijn in ieder geval fan van dit bescheiden bloempje en groeien ‘m dan ook graag. Kamille voor de gezondheid. Nu jij nog!
Bronnen voor dit artikel: https://www.dailyfit.nl/
Fotocredits introfoto: Magda Ehlers, op Pexels.
Nog meer kruiden
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
(Sandra) Tijm: de helende zonaanbidder
(Sandra) Munt is goed voor je innerlijke rust