Een boom weghalen – Een boom kan een toevoeging zijn voor de tuin, maar kan ook een sta-in-de-weg zijn. Vooral als je de plek waar de boom staat wel goed kunt benutten voor bijvoorbeeld een overkapping, een terras of een aanbouw. Het kan ook zijn dat de boom veel zon tegenhoudt, of dat de boom ziek is. Wat de situatie ook is: het kan zijn dat je eraan zit te denken om de boom te laten verwijderen. Wat er allemaal komt kijken bij het verwijderen van een boom, zetten we hieronder voor je op een rij.

Een boom weghalen

Denk aan deze 4 punten:

1. Check de regels bij de gemeente voor het weghalen van de boom

Voordat je zomaar een kettingzaag in de boom zet, is het belangrijk om je eerst te verdiepen in de regelgeving. Het kan namelijk zijn dat je niet zomaar de boom mag verwijderen. Dit verschilt wel vaak per gemeente. De gemeente kan bijvoorbeeld regels opstellen over wanneer je wel en niet een boom mag kappen. Zo kan het zijn dat je niet zomaar een boom mag kappen van een bepaalde grootte. Check daarom de regels bij jouw gemeente omtrent het verwijderen van een boom en vraag een vergunning aan als dit nodig is. Door je te verdiepen in de regels bij jouw gemeente, voorkom je vervelende situaties.

2. Schakel een expert in

Als het is toegestaan vanuit de gemeente om de boom te laten verwijderen, is het tijd om aan de slag te gaan. Wel is het belangrijk om een expert in te schakelen voor het verwijderen van de boom. Een expert kan eenvoudig een boom laten verwijderen. Deze persoon weet namelijk hoe de boom op de juiste manier kan worden weggehaald en heeft natuurlijk ook de machines ervoor. Zo hoef je niet zelf aan de slag te gaan en weet je ook zeker dat de boom op een veilige manier wordt weggehaald.

Naast het weghalen van bomen, kun je ook een expert inschakelen voor het verwijderen van stobben. Het is fijn dat je een expert vindt die beide klussen kan verrichten, zoals Stobben Frezen. Een stobbe is het onderste deel van de boom dat bijvoorbeeld achterblijft als een boom is gekapt. Bij het verwijderen van een boom, moet natuurlijk ook de stobbe uit de grond worden gehaald. Dit kan een heel karwei zijn als je hier zelf mee aan de slag wil gaan; dus in dit geval is ook het inschakelen van een expert een must. Een expert heeft hiervoor het juiste materiaal en kan binnen no time de stobbe uit de grond verwijderen.

Kan ik een boom laten verwijderen?

Foto: Mabel Amber, Op Pixabay.

3. Belangrijk om rekening mee te houden

Wanneer de afspraak is gepland dat je de boom laat weghalen, is het belangrijk om nog met een aantal punten rekening te houden.

Zo is het belangrijk om de buren in te schakelen dat je de boom uit jouw tuin laat verwijderen. Door jouw buren in te lichten, zijn ze op de hoogte van de klus die binnenkort in jouw tuin gaat plaatsvinden. Zo kunnen zij zich hier ook op voorbereiden: wel zo prettig.

Daarnaast kun je als eigenaar van de boom ook het nodige voorbereidende werk doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het pad naar de boom vrij hebt gemaakt, zodat de expert meteen aan de slag kan als diegene bij jou is. Het is namelijk niet prettig als het pad naar de boom nog helemaal leeg moet worden gehaald.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bomen maatjes en maten van bomen

4. Nadenken hoe je de ruimte wil benutten

Als de boom en de stobbe zijn weggehaald, heb je weer een zee van ruimte. En dat is natuurlijk waar jij op had gehoopt. Nu kun je nadenken hoe je deze ruimte wil gaan benutten. Wil je hier een terras aanleggen, of wil je er bijvoorbeeld een overkapping plaatsen? Als je vervolgens deze plannen hebt gerealiseerd, kun je nog meer gaan genieten van jouw tuin!

Fotocredits introfoto: Michael Morse, op Pexels.