Kersenapp primeur – Vanaf eind juni breekt de kersenoogst aan en kunnen we genieten van dit fruit van eigen bodem. Voor veel particulieren altijd weer een uitje waarnaar is uitgekeken. Dit jaar is het pukken nog leuker met de primeur van Boomkwekerij Fleuren: de kersenapp.

Kersenapp primeur

kersenapp

Play Store

De kersenapp is in eerste instantie ontwikkeld voor de fruitteelt en geeft de meest actuele informatie over rassen, vruchtgrootte, kleur, bloei- en pluktijden. Maar de app is ook voor de particulier beschikbaar. Gratis te downloaden en geschikt voor alle toestellen.

Kersen zijn gezond

Kersen bevatten veel vitamine A en C en het mineraal kalium. Dit mineraal werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Ook zorgt kalium er – samen met natrium – voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Daarnaast zit er ook bètacaroteen in kersen. Bètacaroteen is een provitamine A en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Hierdoor is het belangrijk voor de weerstand en het gezichtsvermogen, maar draagt het ook bij aan gezonde botten, tanden en huid en de groei.
Voor meer informatie zie Gezondheidsnet

Kersenbloesem

Als je van kersen houdt, dan met het gek lopen wil je ook niet van het boek Sakura houden. Het verhaal van de bloeiende kersenboom.
Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht, werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap en was symbool van de expansiedrift van het land. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. De botanicus besloot de soort te repatriëren. Met de Transsiberië Express vervoerde hij een stek in een aardappel naar Japan. Ingram groeide uit tot een van ‘s werelds meest toonaangevende kersenexperts.
Dit prachtige boek vertelt het verhaal van een opmerkelijke man, die getuige was van een beladen eeuw vol conflicten en verandering. De lezer volgt de sakura als symbool aan het keizerlijke hof, via de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, tot aan de hedendaagse fascinatie voor deze iconische bloesem.

Fotocredits introfoto: rgb stock, Kodakgold:Samuel Rosa.