Kleine tuinen – “Onze tuin is klein, maar wel hoog.” Die opmerking is minder flauw dan je denkt, omdat het voor bezitters van kleine tuinen de oplossing in zich draagt de natuur op een volwaardige manier op te nemen in de eigen leefomgeving.
Kleine tuinen
Met kleine bomen maak je kleine tuinen optisch niet alleen groter, je kan de beperkte ruimte ook via het principe less-is-more verbijzonderen met een dominerend groenelement wat de aandacht naar zich toetrekt. Dat kan een bijzonder stijlvol effect hebben. Zeker als je werkt met bomen die niet direct tot de categorie ‘populair’ behoren.
Sering – IJzerhoutboom – Callicarpa
Geboorteboom
Er zit nog een ander aspect aan kleine bomen. Kleine bomen laten door hun groei naar volwassenheid de magie van het leven zien. Ze geven ons het besef van tijd en vergankelijkheid, maar ook van vitaliteit en ontplooiing. Het aanschaffen van bomen bij de geboorte van een kind of kleinkind heeft met dit besef te maken.
Als geboorteboom wordt er veelal gekozen voor een vruchtdragende boom, een appelboompje. Het is de wens van een bloeiend en vruchtbaar leven voor de nieuwe aardbewoner die met de kleine boom wordt gesymboliseerd.
Pinus – Perzische slaapboom – Zuilbeuk
Bijzondere kleine bomen
Behalve vruchtdragend bomen kun je ook voor andere type kleine bomen kiezen. Bijvoorbeeld de groenblijvende Pinus. Of een nazaat van onverwoestbare en eeuwenoude Japanse Notenboom, de Ginkgo biloba. De Amerikaanse tulpenboom met haar karakteristieke blad. Een statige en ranke zuilbeuk. Of de prachtige herfstkleur van de Perzische ijzerhout boom, Parrotia persica ‘Bella’. Allemaal bomen die van kleine tuinen bijzondere tuinen maken.
Mediterrane bomen
En wat te denken van mediterrane schoonheden zoals de Perzische slaapboom. Niet alleen wij mensen vallen voor hun verleiding, ook vlinders en bijen zijn er dol op. En maakt de zonnige Mimosa niet van elk humeur een goed humeur.
Let bij aankoop wel op de winterhardheid van de boom. Mimosa en de Perzische slaapboom zijn beide matig winterhard.
Ginkgo – Appel – Mimosa
Groei en snoei
Een jonge boom kun je laten uitgroeien tot het formaat wat je wil. Maar dat proces van groei moet je zeker de eerste jaren na aanplant goed begeleiden door verantwoorde snoei en verzorging.
Aanplanten
Zorg ervoor dat de boom even diep staat als hij bij de kweker heeft gestaan. Geef water, gooi het gat dicht, stamp de grond goed aan en geef weer water.
Plaats zonodig boompalen om het boompje bestand te maken tegen wind.
Meer nieuws over bomen
Lees ook deze berichten op GroenVandaag: