Kunstgras laten leggen – Kunstgras is ideaal voor de Nederlandse tuin. Het is namelijk onderhoudsarm, maar maakt je tuin een stuk groener. Bovendien helpt kunstgras ook bij het opvangen van overtollig regenwater, waar tegels dat niet of nauwelijks doen. Maar hoe leg je een kunstgrasveld aan in je tuin? Je ontdekt hier hoe je dat stap voor stap kunt doen.

Voor velen een ideale tuin

Zelf plaatsen of kunstgras laten leggen?

Kunstgras plaatsen is geen makkelijke klus. Je moet bijna 20 verschillende stappen volgen om het gras in je tuin aan te leggen. Als je handig bent, kan het goedkoper lijken om zelf de handen uit de mouwen te steken, maar als je het kunstgras niet goed plaatst, of heel veel vrije tijd moet opofferen, is kunstgras laten leggen vaak de betere en slimmere keuze.

Kunstgras laten leggen heeft als voordeel dat de experts van het bedrijf waar je kunstgras hebt gekocht je ook helpen met het inmeten van je nieuwe veldje. Je krijgt advies op locatie. Je kunt vaak een offerte opvragen voordat je besluit of je zelf het gras legt, of het laat leggen. Zo weet je wat je kunt verwachten.

De belangrijkste stappen voor kunstgras

In principe is kunstgras aanleggen niet heel complex, maar als je gazon niet recht is, wordt het al wat lastiger. Bovendien moet je ongeveer 17 stappen doorlopen voordat het kunstgras eindelijk in je tuin ligt. Omdat er zoveel stappen zijn, wordt het aanleggen van kunstgras in de praktijk meestal een beetje onderschat. Het is met andere woorden meer werk dan je denkt.

Ondergrond

Zo zul je de grond moeten afgraven, betonplaten plaatsen, de ondergrond egaliseren en ophogen en ook het zandbed aantrillen met een speciale trilplaat. Daarnaast is het belangrijk om ook de juiste ondergrond aan te brengen, zoals stabilisatiedoek en kunstgrasankers. Al met al zijn er dus veel stappen. Als je een van deze stappen overslaat of verkeerd uitvoert, heeft dat direct invloed op de kwaliteit van je kunstgras.

Speciale gereedschappen

Hoewel de stappen in principe niet heel complex zijn, heb je alsnog je handen vol aan een uitgebreid stappenplan. Bovendien moet je voor de aanleg van kunstgras ook beschikken over bepaalde gereedschappen. Spullen als een hamer, hark en kruiwagen heb je misschien nog wel staan, maar een borstelmachine, trilplaat en zelfs een waterpas heeft lang niet iedereen in zijn schuurtje opgeslagen.

Leg dus alleen een kunstgrasveld aan als je vertrouwt in je kunnen en je alle stappen onder de knie hebt. In de andere gevallen kun je beter kiezen voor professionele hulp bij de aanleg.

En vergeet de planten niet.