Kunstgras leggen – Niet van echt te onderscheiden. Dat mag je wel zeggen als je het over kunstgras hebt. In het tuinseizoen wel te verstaan. Kunstgras in de wintermaanden is zelfs mooier dan echt gras. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom tuin-, terras- en balkonbezitters kiezen voor kunstgras.
Voordelen van kunstgras
En kunstgras heeft nog andere voordelen. Het vergt nauwelijks onderhoud, kan tegen een stootje, is kleurecht, de kosten van kunstgras zijn, zeker over een langere periode bekeken, redelijk te noemen, en je kan kunstgras, zoals echt gras, zelf leggen. Ook in de wintermaanden. Verstandig zelfs, want dan weet je zeker dat je met de eerste mooie dagen in maart, al klaar bent voor de nieuwe lente en geniet je al volop van de tuin.
Kunstgras leggen
Wie in de wintermaanden zelf kunstgras wil leggen, moet dat wel doen in een vorst- en regenvrije periode. Een niet bevroren ondergrond laat zich gemakkelijker egaliseren en om de kunstgrasmat goed te verlijmen en te bezanden moet het droog zijn.
De kunstgrasleverancier kan voor een gedetailleerde handleiding zorgen. Een helder stappenplan, inclusief een lijst van de benodigde materialen is wel handig. Grofweg gaat het leggen als volgt.
1- Stabiele ondergrond
Het geheim van een mooie strakke mat is de stabiele en egale ondergrond, afgedekt met een onderdoek die de drukverdeling optimaliseert en bovendien onkruid werend is.
2- Uitrollen
Bij het uitrollen van het kunstgras moet je letten op de stand van de vezels. Tegen de vezels inkijken geeft het mooiste resultaat. Houd bij de kanten wat ruimte over om de mat op maat te snijden.
3- Verlijmen
Bij het verlijmen kan je gebruikmaken van kunstgrastape of -dat is sterker- kunstgraskit. Gebruik de handeling om het snijden zorgvuldig te doen. De leverancier biedt tips en trucs.
4- Snijden
Om de mat netjes te laten aansluiten op verhogingen, snij je het kunstgras aan de onderkant, zoals bij vloerbedekking. Bij bestrating of opsluitband kan je vanaf de bovenkant snijden. Met speciale haken zet je de kunstgrasmat in de hoeken vast.
5- Bezanden
Het bezanden van de mat met kwartszand is aan te raden. Zand maakt de mat zwaarder en geeft extra ondersteuning aan de kunstgrasvezels, zodat die beter rechtop blijven staan. Bezanden vertraagt bovendien slijtage. Ook voor bezanden biedt de handleiding praktische info.
Van een kunstgrasmat heb je lang plezier. Door het gebruik van duurzaam en milieuvriendelijk materiaal kan een mat wel 15 tot 20 jaar meegaan. Een goede investering dus.
Nog meer over de tuin in het najaar en de winter
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: