De Landelijke Compostdag 2025 vindt plaats op zaterdag 29 maart 2025. Tijdens de Compostdag delen vele gemeenten in het land eenmalig compost uit. Daarmee bedanken zij inwoners voor het scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten. Met het initiatief wil de afvalsector burgers stimuleren om dat op de juiste manier te blijven doen, zodat we met het gescheiden ingezamelde gft goede compost kunnen maken. Tijdens de Landelijke Compostdag maakt iedereen die dat wil kennis met het waardevolle product compost. Compost zorgt voor een vruchtbare bodem en duurzame teelt van ons voedsel.
Landelijke Compostdag 2025
Fotocredits introfoto: Chesna, op Pixabay.
Gezonde bodem, gezond voedsel
Tijdens de Landelijke Compostdag zien de inwoners van Nederland wat hun inspanningen opleveren en maken ze kennis met het waardevolle product compost. Met het composteren van gft sluiten we de kringloop en dragen we bij aan het behoud van grondstoffen. Schoon gft is de basis voor een goede kwaliteit compost. De productie van goede compost begint bij de consument thuis. Hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe hoger de kwaliteit van de compost. Kwaliteitscompost zorgt voor een gezonde bodem waarop ons voedsel gedijt.
Natuurlijke balans
Gemengd met tuinaarde is compost een ideale bodemverbeteraar. Compost stimuleert de groei van gewassen op milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de grond. Ook legt compost CO2 vast in de bodem. Met moderne technieken wordt de positieve bijdrage aan het milieu verder vergroot. Veel bedrijven winnen bijvoorbeeld eerst biogas uit het gft voordat er sprake is van compost. Met dit gas maakt men elektriciteit of groen gas voor de transportsector.
Jaarlijks wordt bijna 1,7 miljoen ton gft ingezameld. Dit zijn ruim 55.000 vrachtwagencombinaties vol. Van het gescheiden ingezameld gft maakt men compost. Elk jaar kan de sector hierdoor ongeveer 700.000 ton compost leveren.
Locaties
De Landelijke Compostdag is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven. Elk jaar organiseren gft-composteerders de dag in samenwerking met gemeenten. Inwoners kunnen compost afhalen op locaties verspreid over het land, zoals gemeentewerven, milieustraten en composteerbedrijven. Kijk in de huis-aan-huisbladen of op de website van je gemeente.
Mee over een gezonde bodem
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Samen strijden voor een gezonde vruchtbare bodem
Chefkoks luiden noodklok voor een vruchtbare bodem
Onder het Maaiveld docu over onze bodem
Leve de bodem! basis voor een gezonde tuin