Filmpjes over bloembollen – Hoe groeien en bloeien bloembollen eigenlijk? En hoe worden nieuwe tulpen gemaakt? Deze vragen – en meer – komen voorbij in de filmpjes ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ die de Bollenacademie op 24 oktober heeft gelanceerd op basisschool De Regenboog in Voorhout. Met deze filmpjes wil de Bollenacademie leerlingen van basisscholen op een leuke manier kennis laten maken met alle facetten van bloembollen.
Filmpjes over bloembollen
Het klokhuis
De filmpjes zijn gemaakt door een journalist van het tv-programma Het Klokhuis, zodat ze goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen tussen 8-12 jaar. Alle vier de afleveringen van ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ zijn te vinden op het het speciale YouTube kanaal van de KAVB, de ketenorganisatie voor de bloembollensector.
Bollen planten
Naast een gastles van acteur Niek Roozen gingen de kinderen ook zelf aan de slag met het planten van bloembollen in de schooltuin. Ook bij verzorgingshuis AgnesStaete gingen er tientallen bloembollen de grond in: onder toeziend oog van de bewoners gingen de kinderen van De Regenboog aan de slag in binnentuinen van het verzorgingshuis.
Annette Dwarswaard is juf bij De Regenboog: “We vinden het als school belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd zelf ervaren hoe mooi de natuur is. We willen onze leerlingen vertrouwd maken met hun eigen omgeving, in dit geval de Bollenstreek! Ze zien de bloemen om zich heen bloeien, maar weten nu ook wat er allemaal aan vooraf gaat.”
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Grootse bloembollenmarkt op Keukenhof
Bollenacademie
De filmpjes ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ zijn onderdeel van het project Studiebol van de Bollenacademie. In dit project ontwikkelt de Bollenacademie actueel lesmateriaal voor leerlingen, studenten en werkenden. Naast deze filmpjes voor basisscholen worden er binnen dit project ook teelthandleidingen en themaboeken rondom bloembollen ontwikkeld.
Volgens André Hoogendijk, voorzitter van de Bollenacademie, zijn de vier filmpjes een mooie aanvulling op het bestaande lespakket: “Elk filmpje wordt afgesloten met een vraag, zodat kinderen in de klas ook zelf aan de slag kunnen. Daarnaast is er voor de docenten een lesbrief ontwikkeld met een aantal lessuggesties”.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op Groenvandaag: Warme deken voor bollenvelden
Stichting Bollenacademie is een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek en teeltadvies in de bloembollensector. De Bollenacademie heeft als doelen om een goed scholingsaanbod te realiseren voor studenten en werkenden, om het reguliere bloembollenonderwijs verder te ontwikkelen en om de instroom in het onderwijs en de deelname aan scholing voor werkenden in de sector te bevorderen. Project Studiebol wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van Colland Arbeidsmarkt.
Nog meer over bloembollen
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Plant najaar bloembollen voor feestelijk voorjaar