Lelies zonder stuifmeel – De lelie is befaamd om haar elegantie. Toch ontnemen mensen zich soms het plezier van lelies vanwege angst voor stuifmeelvlekken of de specifieke leliegeur.
Lelies zonder stuifmeel
en geurloos
Velen houden van de zoete geur van de lelie, maar er zijn mensen die het niet lekker vinden ruiken of niet tegen de geur kunnen, terwijl ze de bloemen zeer waarderen. Door het kruisen bestaat er inmiddels ook een reeks van geurloze lelie-varianten. Er bestaan drie soorten lelie: de Aziatische lelie, de Longiflorum lelie en de Oriëntal lelie. De geurloze lelies vallen binnen de Aziatische groep. Je kunt Aziatische variant herkennen aan de vrij fijne bloemen in de meest uiteenlopende kleuren en kleurcombinaties.
Dubbele bloemen, dubbel voordeel
Om stuifmeelvlekken te voorkomen kun je lelies zonder stuifmeel kopen. Zowel in de Aziatische groep als in de Oriëntal groep bestaan varianten die in plaats van 6 wel 12, 18 of 24 bloemblaadjes hebben. Het bijzondere is dat dubbelbloemige geen stuifmeel hebben. Dat betekent dubbel voordeel: geen geur én geen stuifmeelvlekken.
Zo lang mogelijk genieten
Als je een bos lelies hebt gekocht of gekregen, zorg er dan voor dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Snijd de steel twee tot drie centimeter schuin af en haal het blad onder aan de steel weg. Maak de vaas goed schoon en vul deze met schoon water.
[bron: iBulb]
Madonna
Er is één bijzondere soort die een speciale behandeling wil, de witte madonnalelie (Lilium candidum). Het bovenste puntje van de madonnalelie moet vlak onder de oppervlakte van de grond komen, zodat ze de warmte van de zon kan voelen. De beste plantafstand is tussen de 20 en 40 centimeter. Deze schone dames combineren perfect met laagblijvende planten met grote bladeren. Dat komt omdat ze graag met hun voeten in de schaduw en met hun hoofd in de zon staan.
Nog meer lelies
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.