Echte grasvelden – Steeds meer gemeenten worstelen met de keuze bij gras: kunstgras of natuurgras op sportaccommodaties? Daarbij zijn kosten van onderhoud, duurzaamheid, milieueffecten, blessure-gevoeligheid van groot belang.

Echte grasvelden

Robotmaaien en kostenreductie

Om tot een goed mogelijk onderbouwde keuze te komen onderzoekt Husqvarna samen met de beheerders van sportaccommodaties in Ermelo en Didam de effecten van het maaien van voetbalvelden met de nieuwe robotmaaier Automower 450X. Daarbij wordt de kwaliteit van het speelveld, de eventuele kostenreductie en de praktische toepasbaarheid op sportvelden van de gemeten.

robotmaaier-voetbalveld

Robotmaaier

De 450X is geschikt voor grasoppervlakten tot 4.500 m2. Per voetbalveld zijn twee maaiers actief. General Manager Husqvarna Benelux Hugo van Bijsterveldt: “De proef is actueel omdat tegenwoordig steeds meer natuurgrasvelden vervangen worden door kunstgras. Vaak worden kosten van het onderhoud van het kunstgras alsmede de kosten bij vervanging flink onderschat. We hopen dat onze Automowers een oplossing bieden.”

CO2

Een grasplant haalt CO2 uit de lucht en geeft zuurstof terug. Per dag kunnen grasvelden veld tot wel 400 kg CO2 vastleggen in de bodem. Gras behoort samen met bos en algen tot de top 3 van beste CO2-binders. Onderhoud kan duurzaamheid te niet doen. Bemesting, maaien en andere vormen van onderhoud zorgen voor CO2-productie.

Duurzaamheid

Belangrijk onderdeel van het onderzoek is de duurzaamheid van het onderhoud van sportvelden. Van Bijsterveldt: “Samen met de gemeenten Ermelo en Didam zijn wij bijzonder benieuwd hoeveel CO2- uitstoot per jaar bespaard wordt met onze Automowers ten opzichte van conventionele maaiers met een verbrandingsmotor. Ook verwachten wij een flinke reductie in arbeidsuren en brandstofkosten.” De robotmaaiers rijden ook ’s nachts en in weer en wind.

Lees ook dit artikel: Grasmat De Kuip wederom de beste van Nederland

De maaiproef bij voetbalclub DVC’26 in Didam wordt geïnstalleerd en geprogrammeerd door Husqvarna-dealer P. Palm & Zn uit Groessen. Van Steeg Tuinmachines VOF uit Putten zorgt voor installatie en programmering bij voetbalclub DVS’33 uit Ermelo. Husqvarna verwacht in mei 2017 de maaiproef op de velden af te ronden.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Verschillen tussen elektrische grasmaaiers