GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, lifestyle, wonen en duurzaam vergroenen

Doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht

2024-03-05T15:08:19+02:0023 augustus 2017|Nieuws|

Nationale Nachtvlindernacht – In weekend van 25-27 augustus is de jaarlijkse Nationale Nachtvlindernacht van De Vlinderstichting. In het hele land worden dan nachtvlinder-excursies gehouden. Zin om zelf een vlindernacht te regelen, of om geheel vrijblijvend ergens langs te gaan? Neem dan een kijkje op de site van de nachtvlindernacht.

Nationale nachtvlindernacht

Nachtvlinderverwachting

In augustus kunnen al vanaf een uur of half 9 ’s avonds veel verschillende soorten worden gezien. Ze worden gelokt naar een verlicht laken, of ze komen af op stroop die op de bomen wordt gesmeerd.
Volgens de nachtvlinderverwachting op www.vlinderstichting.nl kun je in die tijd van het jaar in de duinen van Zuid-Holland nog maar liefst 271 soorten nachtvlinders zien! Sommige soorten nachtvlinders vliegen juist zo laat in het jaar, en hebben dan ook prachtige herfstkleuren, zoals de goudgele boorder (Gortyna flavago) en de geelschouderspanner (Ennomos alniaria). Niet alleen mooie namen, maar ook leuk om te zien!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Stroop smeren

Het zogenaamde stropen of smeren is een methode om nachtvlinders te lokken. Een mengsel van zoetigheid en alcohol trekt nachtvlinders van verre aan. Dit zijn vaak andere soorten dan de soorten die op licht afkomen.

Zo doe je dat!

  • Maak twee dagen voor de bewuste avond het gewenste recept klaar.
  • Vanaf een uur voor zonsondergang kan het mengsel (met behulp van een oude afwaskwast) op bomen en muren worden aangebracht. Breng de stroop op ooghoogte aan, aan meerdere zijden van een boom. Kies ruwe oppervlakken die bij voorkeur niet door licht beschenen worden
  • Wanneer het donker geworden is kun je de bomen controleren met behulp van een zaklamp. Je kunt het controleren desgewenst enkele malen herhalen.

Recepten

Er zijn vele tientallen strooprecepten in omloop. Bijna iedere nachtvlinderaar heeft zijn eigen favoriete recept. De belangrijkste ingrediënten zijn altijd suiker of fruit en alcohol. De alcohol verspreidt de geur van de zoetigheid beter. Bovendien worden nachtvlinders er een beetje suf van, waardoor ze goed te bekijken zijn.
Bron: Vlinderstichting.

LEESTIP: Dagvlinders tellen kan ook. Lees dit artikel op GroenVandaag: 10e editie Tuinvlindertelling gaat van start

Ga naar de bovenkant