Geluk in huis – In het donker van huis gaan en thuiskomen is voor veel mensen het recept voor een winterdip. Planten zijn het medicijn om je door die dip heen slepen. Mooiwatplantendoen.nl heeft onderzoek gedaan naar de invloed van kamerplanten op ons gevoel. En wat blijkt: we zien planten niet alleen als een mooie aanvulling op ons interieur, maar we worden er ook hartstikke gelukkig van. De meeste respondenten geven aan dat ze vrolijk worden van planten en bij veel mensen -met name millennials- werkt het zelfs stressverlagend! Bijna de helft van de respondenten wordt rustig als er kamerplanten in de buurt zijn en veel van hen zien kamerplanten als een investering in hun gezondheid.

Geluk in huis

Met planten haal je geluk in huis. Maar welke plant kies je? Om je een handje te helpen, zetten wij de planten op een rij die zorgen voor geluk en ontspanning. En, niet geheel onbelangrijk, planten die een wat donkerder huis geen probleem vinden.

Geluksbrengers

Een mooie plant in je interieur maakt je volgens de eeuwenoude feng shui-filosofie een gelukkiger mens, maar sommige planten geven je net dat beetje extra. Bijvoorbeeld: de Jadeplant, Munt en Ficus. Ze zorgen ervoor at je serotonine aanmaakt, het gelukshormoon.

jadeplant

Jadeplant (Crassula ovata of argentea)

De jadeplant wordt ook wel de geluksplant genoemd. Een vetplantje dat volgens de feng shui-filosofie geluk en fortuin brengt. Ze kosten gelukkig geen fortuin en zijn makkelijk te stekken, zodat je het geluk makkelijk door kunt geven aan vrienden en familie.

geluk in huis, munt

Munt (Mentha)

Misschien niet officieel een kamerplant, maar wel een plant die het binnenshuis ook goed doet en veel positieve effecten heeft. Onderzoek van de Wheeling University leert dat de plant helpt onze frustratie te verlagen en alertheid te verhogen alleen door eraan te ruiken. Bovendien voorziet-ie je hersenen van een shotje serotonine met instant happiness tot gevolg.

rubberboom

Rubberboom (Ficus Elastica)

De grote glanzende ronde bladeren van de rubberboom worden in de feng shui-filosofie beschouwd als symbool voor fortuin en overvloed. Deze kamerplant is al jaren enorm populair en in menig huishouden te vinden. Niet alleen brengt de plant geluk en staat-ie kek in je interieur, hij is ook hartstikke makkelijk te verzorgen.

lavendula

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Volgens onderzoek van Kagoshima University helpt de geur van lavendel je ontspannen. De geurstoffen in de plant werken prikkelend voor de zenuwen en geven een signaal af aan de hersenen met ontspanning tot gevolg. Zet je de plant bij de voordeur, dan komt de rust met je binnenwaaien en laat je alle negativiteit achter je.

geluk in huis, aloe vera

Aloë Vera

Slechte slaper? Probeer eens een aloë vera in de slaapkamer. De plant geeft ’s nachts extra zuurstof af waardoor jij slaapt als een roosje. Minder slapeloosheid betekent gelijk minder stress. Bonuspunt: de plant is supermakkelijk te verzorgen.

jaminum

Jasmijn (Jasminum)

Volgens onderzoek van de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf werkt de jasmijnplant rustgevend en kalmerend. De plant heeft een heerlijke subtiele zoete geur die stress vermindert.

vrouwentong

Sansevieria

Ideaal voor mensen zonder groene vingers: de sanseveria kan prima een tijdje zonder verzorging. De plant die ook wel vrouwentongen of slangenplant genoemd wordt, is enorm populair en voelt zich bijna overal in huis wel thuis, ook op plekjes die wat donkerder zijn.

geluk in huis

Bromelia (Bromeliaceae)

Wat een kleuren! Anders dan je zou verwachten, heeft deze plant niet zo veel licht nodig. De tropische plant kan zelfs overleven in ruimtes met alleen kunstlicht. Z’n ideale plekje is de badkamer, want de plant is gek op een lekker vochtige ruimte.

spatiphyllum

Lepelplant (Spathiphyllum)

Nog zo’n perfecte aanwinst voor wie soms vergeet zijn planten te verzorgen. De lepelplant vindt het fijn als je hem tussen het water geven door laat uitdrogen! De plant is ook nog eens gek op schaduw. Geen wonder dat deze populaire plant in veel huishoudens te vinden is.

TIP: Denk ook eens aan een gesloten ecosysteem.