Minituintjes – Het maken van minituintjes vindt zijn oorsprong in het tuingekke Engeland. In de jaren 50 bedacht Ann Ashberry dit voor mensen zonder tuin. Zij specialiseerde zich in het kweken van mini-plantjes, die ze vervolgens in een bijzondere setting in bloempotten en schalen zette.
Minituintjes
In Engeland groeide mini-tuinieren uit tot een trend. Vervolgens waaide die over naar Amerika. Mini Gardening mag zich in ons land verheugen in toenemende belangstelling. Het aantal liefhebbers van deze vorm van tuinieren groeit jaarlijks.
Plantjes en accessoires
Er is inmiddels materiaal genoeg om mini-tuintjes te maken. Wat plantjes betreft zijn onder andere Peperomia, Ficus, Chamaedorea, Libanensis, Hiedra, vetplanten, succulenten en mos geschikt. De keuze uit accessoires wordt steeds ruimer. Van rozenboogjes tot prieeltjes van bruggetjes tot miniatuur tuinmeubelen.
Mini-tuintjes kun je zelf maken. Voor wie wat hulp wil, zijn er workshops. Op You Tube zijn er diverse praktische filmpjes te vinden.
Voor meer informatie over mini-gardens, zie ook gezonderleven.
Flessentuin
En wat te denken van een minituintjes in glas, de flessentuin of planten terrarium. Ze zijn er in allerlei groottes, vormen en samenstellingen. Geheel zelfvoorzienend, met de juiste combinatie van planten, mossen en andere organismen.
City Dressing
Een andere vorm van minituintjes zou je de bloeiende bloembakken kunnen noemen die in steden aan lantaarnpalen en brugleuningen hangen. Door heel Nederland zie je dat er meer aandacht komt voor groen in het straatbeeld. Deze trend noemen we green city dressing. Een vergroende omgeving brengt sfeer en beleving, en draagt bij aan een gezonde omgeving voor bezoekers. Er zijn zelfs speciaal samengestelde producten gericht op vergroting van de biodiversiteit en het afvangen van fijnstof. Door een kille, grijze stad aan te kleden met bloemen en planten zorg je voor een complete sfeertransformatie.
Co2
Ook verlagen bloemen en planten de CO2-uitstoot. De huidmondjes in de bladeren nemen de CO2 op. Ook verdampen de huidmondjes het regenwater deels en vangen de bladeren het zonlicht op, waardoor de temperatuur gereguleerd wordt. Een groenere stad biedt dus mogelijkheden voor mensen.
Meer over klein groen
Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag: