Moerastuintjes – Moeras-tuintjes zijn wellicht de ultieme oplossing voor ons nationale muggen-probleem: vleesetende planten in een aquarium. De ‘groene muggenvangers’ van de Chris van der Velde (20) uit Bleiswijk zijn amper een week op de markt, maar vliegen inmiddels de deur uit.

Moerastuintjes

moerastuitnjes2

Vleesetende planten

Eerder dit jaar ontwikkelde vader Simon, tevens waterplantenkweker, een educatief plantenaquarium -Amazingworld- voor in kinderslaapkamers met vleesetende planten. Het blijkt in de praktijk echter een wondermiddel tegen muggen. De zoetgeurende planten en de blauw-witte LED-lampjes lokken de muggen door een opening in de transparante deksel in het ‘plantarium’. Ontsnappen is niet meer mogelijk en de planten happen toe. Insecten als muggen en vliegen vormen ook nog eens de natuurlijke plantenvoeding, dus meer onderhoud dan een maandelijkse scheut water heeft het plantenaquarium niet nodig.

Van der Velde heeft de omstandigheden komende dagen mee. Door het warme en vochtige weer worden er veel muggen verwacht.

GroenVandaag publiceerde eerder over dit concept. Lees ook dit artikel: Amazingworld: educatief concept voor kinderen.

moerastuintjes3

Mensenbloed en vrouwtjesmuggen

Alleen de vrouwtjesmuggen steken. Het bloed wat ze daarmee verzamelen hebben ze nodig om hun eitjes af te zetten. Mensenbloed is daarbij favoriet. Maar of je gestoken wordt, hangt af van je Co2-uitstoot en je zweet. Wie niet gestoken wil worden, kan gaan kettingroken. Aan kettingrokers wagen muggen zich niet.
Dit en meer wetenswaardigheden over insecten in onze leefomgeving kun je lezen in het zojuist verschenen boek Van hommel tot hooiwagen van natuurjournaliste Monica Wesseling. Een boekje wat de tuinliefhebber en rijkere blik biedt op de eigen tuin.

LERESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Vleermuizen tellen tijdens de Vleermuistuintelling

Nature ToDay: “Na het leggen van eitjes duurt het gemiddeld drie tot vier weken voordat de larven zich ontwikkeld hebben en de nieuwe muggen uit de poppen komen. De snelste exemplaren ontwikkelen zich in twee weken tijd.”