Klaar voor het najaar – De temperaturen dalen, de zon laat zich minder vaak zien en de bladeren vallen van de bomen. De herfst staat op punt van beginnen, dus het wordt weer tijd om naar binnen te gaan. Maar voordat je besluit de zomer achter je te laten, is het belangrijk om je tuin klaar te maken voor de winter. Dit scheelt je namelijk veel tijd en moeite in het voorjaar. Benieuwd hoe je je tuin voorbereid op de koudere dagen? Hieronder lees je de tips!

Klaar voor het najaar

een goede start van het voorjaar

Opbergen van tuinmeubelen en tuinaccessoires

Als de zomer voorbij is en je geen gebruikt meer maakt van je tuinmeubelen en tuinaccessoires, is het verstandig om alles op een droge plaats op te bergen. Op deze manier kun je zo lang mogelijk genieten van je spullen, zonder dat ze beschadigd of beschimmeld raken. Heb je geen ruimte om alles een droge plek te geven? Laat je tuinset of loungeset dan onafgedekt buiten staan. De meeste mensen raden het aan afdekhoezen of zeilen te gebruiken, maar dit werkt ‘verstikkend’. Hierdoor kunnen je tuinmeubelen alsnog gaan schimmelen. Anders geldt voor je tuinkussens, deze kunnen niet buiten blijven liggen, maar moeten droog opgeborgen worden.

All weather

Ben jij liever lui dan moe? Tegenwoordig verkoopt Kees Smit Tuinmeubelen all weather tuinmeubelen. Deze zijn geschikt om het gehele jaar buiten te staan, wat de weersomstandigheden ook zijn. Zelfs de kussens van de all weather tuinmeubelen kunnen gewoon buiten blijven liggen. Dit scheelt enorm veel sleep- en tilwerk.

Schoonmaken

Wil je het helemaal goed doen? Maak dan al je tuinmeubelen schoon voordat je deze droog opbergt. Hierdoor voorkom je dat bijvoorbeeld vogelpoep een lelijke vlek achterlaat op je tuinmeubel. Het scheelt ook werk in het voorjaar. Je kunt dan meteen genieten van het lentezonnetje, zonder dat je de boel eerst grondig moet schoonmaken!

gazon winterklaar maken

Snoeien en maaien

Het is belangrijk om je gazon, bomen en planten zo winterproof mogelijk te maken. Dit doe je door je gras voor de laatste keer te maaien, overtollig blad op een hoop te harken en de bomen te snoeien. Wanneer er teveel herfstblad om je gras ligt, kan dit zorgen voor gele plekken. Je gras krijgt hierdoor namelijk te weinig licht en zuurstof. Het snoeien van je bomen en struiken zorgt voor stimulering van nieuwe stengels met bladeren in het voorjaar. 

Extra klaar voor het najaar tips

  • Denk aan de vogels: tijdens de koudere dagen kunnen de vogels wat extra hulp gebruiken. Vogels zijn in de winter op zoek naar eten en warme plekken. Hang daarom een vogelhuisje op en leg wat extra voedsel neer.
  • Haal niet alle Herfstbladeren weg, laat ook wat blad liggen. Van je opgeharkte bladeren kun je een fijne overwinterplek maken voor dieren, zoals egels en eekhoorns. Kies dan wel een plek uit waarbij de bladeren je gras zo min mogelijk aantasten. 
  • Afsluiten van buitenkranen: dit klinkt vanzelfsprekend, maar toch een klusje die snel vergeten wordt. Laat voordat je de buitenkraan afsluit, al het water uit de leiding lopen. Dit zorgt ervoor dat leidingen niet bevriezen in de winter.