HAYAcintenVoor de 9e keer organiseert het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de ‘hAYAcinten’ actie. Op vrijdag 27 januari staat in 22 ziekenhuizen een hyacintenkraampje en bij filialen van Ranzijn tuin & dier zijn potjes hyacinten te koop. De opbrengst gaat naar zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA’s (Adolescents & Young Adults).

In de ziekenhuizen verkopen vrijwilligers belangeloos hyacinten aan bezoekers en medewerkers. Tussen 09.30 en 16.00 uur veranderen de hyacintenkwekers de ziekenhuiswereld even in een wereld vol kleur en geur.

HAYAcinten

Kanker in de bloei van je leven, het overkomt jaarlijks bijna 4.000 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar. Zij worden AYA’s genoemd, 20% van de AYA’s overlijdt aan hun ziekte. Nederlandse hyacintenkwekers schenken al jaren belangeloos hun prachtige, kleurrijke bloemen voor de hAYAcinten actie. Met de opbrengst kan AYA Zorgnetwerk het volgende doen:
-verlenen van AYA-zorg, passend bij de unieke levensfase en behoeften van jonge patiënten;
-opleiden van zorgverleners om deze zorg te kunnen verlenen;
-doen van onderzoek naar kanker op jongvolwassen leeftijd.

Nationaal AYA Platform

Het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen, opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is. Binnen elk regionaal netwerk zijn er algemene ziekenhuizen die AYA-zorg verlenen én 1 of 2 AYA-kenniscentra met AYA-poli’s bij de UMC’s en het AVL. Het zorgnetwerk groeit voortdurend omdat steeds meer ziekenhuizen en professionals uit de eerste lijn aansluiten.

Voor meer informatie:
www.aya4net.nl

foto: rgb stock, micromoth, Kevin Tuck

hyacint voorjaar

Kleuren en bloemen

De meest voorkomende kleuren in het Hyacinten-op-pot assortiment zijn wit, roze en blauw. Daarnaast komen er steeds meer andere kleuren voor als lila, zalm, dieppaars, zachtgeel en rood. Qua bloemvorm zijn er enkelbloemige en gevuldbloemige soorten verkrijgbaar. Een bijzondere verschijning is de Multiflora, waarbij uit de bolbloem meerdere bloemstelen uit één bol komen.

hyacinthus

Hyacint

De naam is afgeleid van de mythische figuur Hyacinthus, de beeldschone zoon van de oude Spartaanse koning Amyklas. Zonnegod Apollo beminde Hyacinthus om zijn schoonheid, maar doodde hem per ongeluk bij een worp met een discus. Uit het wegstromend bloed uit het hoofd van Hyacinthus schoot vervolgens een prachtige bloem omhoog, die Apollo naar zijn vriend vernoemde. Deze Hyacint oogst talloze eeuwen later met z’n schoonheid nog steeds vele bewonderende blikken. Met een Hyacint heb je dus een absolute blikvanger in je huis, zowel qua uiterlijk als qua geur.