HONSELERSDIJK – De naam Hyacinthus komt van het Griekse Hyakinthos, hyacint voor ons. De mythologische, mooie jongen die door Apollo werd bemind en per ongeluk gedood. Uit het op de aarde stromende bloed deed Apollo een bloem ontspruiten, de Hyacinthus.

Hyacint

Kleuren en bloemen
De meest voorkomende kleuren in het Hyacinten-op-pot assortiment zijn wit, roze en blauw. Daarnaast komen er steeds meer andere kleuren voor als lila, zalm, dieppaars, zachtgeel en rood. Qua bloemvorm zijn er enkelbloemige en gevuldbloemige soorten verkrijgbaar. Een bijzondere verschijning is de Multiflora, waarbij meerdere bloemstelen uit één bol komen.

hyacint_in_mand   hyacint_in_pot      hyacint_in_vaas

Verzorgingstips

•De pothyacint is een heerlijk geurende plant die lang plezier kan geven. Voor een lange bloei verlangt de plant binnen een zo koel mogelijke plek. In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon.
•Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water. Voeding is eigenlijk niet nodig, doordat de meeste voeding al in de bol aanwezig is.
•Wanneer de hyacint koel (bijvoorbeeld in een schaal/mandje bij de voordeur) staat blijft hij mooi compact en stevig.
•In huis weinig water geven, dan blijft hij ook mooi compact – en is kans op omvallen minimaal.

Creatieve tips voor de Hyacint
Door zijn geurende eigenschappen en het ontluikende bolletje past de Hyacint prima bij de kerstgedachte van het nieuwe leven. Het verwerken van de bollen met bloemen eraan in kransen, tafeldecoraties en kerstarrangementen past dan ook helemaal bij deze periode.

hyacint_in_schaal   hyacint_in_houten_schaal.pg   hyacint_in_windlicht

Weetjes
-De Hyacint is met 46 miljoen planten per jaar een van de belangrijkste in Nederland geteelde bolgewassen.
-De bollen op pot komen uit de koelcel en komen vervolgens snel in bloei bij voldoende warmte en licht.
-De Hyacinthus komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Omstreeks 1560 werd de plant in Oostenrijk in cultuur genomen. In de 17-de en 18-de eeuw was de Hyacint alleen bij welgestelde bloemenliefhebbers te vinden, gelukkig is de plant er inmiddels voor iedereen.

bron: mooiwatbloemendoen.nl