ZEIST – Nationale Tuinvogeltelling. Zet de voedertafel klaar. Hang de vetbollen op en tel komend weekend de vogels in de tuin of op het balkon. Want op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland.

 

Nationale Tuinvogeltelling

Meedoen is gemakkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: een half uurtje lang tel je de vogels in de tuin of op het balkon en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl.

 

nationale tuinvogeltellingMoeite met het herkennen van vogels? Op de site staat een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden. Of download de gratis app Tuinvogels waarmee het herkennen van de vogels heel eenvoudig is; je hoeft alleen de grootte en de kleur in te voeren en de app vertelt je welke vogel je hebt gezien.

App Store

Google Play

 

Via de app Tuinvogels kun je ook je telling doorgeven tijdens de Tuinvogeltelling. In het weekend zelf is Vogelbescherming bereikbaar via Twitter, Facebook, Instagram, mail (info@vogelbescherming.nl) en telefoon (030-6937799).

Vogels voeren helpt enorm

Nu de temperaturen deze week ’s nachts beneden het vriespunt zijn, struinen groepen vogels de tuinen af op zoek naar voedsel. In de bossen en op de weilanden is er met deze kou weinig eten te vinden, waardoor de vogels op het voedsel in de tuinen aangewezen zijn. Met een vetbol, een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm.
Dat hebben we in de afgelopen 15 jaar heel duidelijk aan de telgegevens gezien. Bijvoorbeeld tijdens de strenge winter van 2013 werden tijdens de Tuinvogeltelling recordaantallen grote bonte spechten en vinken in tuinen geteld, wel twee keer zoveel als gebruikelijk. Op de website van de Tuinvogeltelling zijn nog meer opmerkelijke resultaten uit de Nationale Tuinvogeltelling te vinden.

 https://www.youtube.com/watch?v=il9ZvJgBwRA
Met dank aan Esschert Design. Peanut Butter House + Peanut Butter for Wild Birds

 

Hoe gaat het met de merel?

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 16e keer georganiseerd. Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en pimpelmees. De merel kelderde met zijn 5e plek voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling in 2001 buiten de top 3. De grote vraag tijdens de Tuinvogeltelling van 2019 is op welke plek de merel dit jaar belandt. Zondag 27 januari, aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Op maandag 28 januari zijn de definitieve resultaten bekend; die wijken vermoedelijk niet veel af van de resultaten van zondagmiddag. Vorig jaar deden bijna 65.000 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.

Zie ook dit artikel over vogels op GroenVandaag: Welke vogels wil jij in jouw tuin?