Tuinvogeltelling 2023 – Komend weekend is het weer zo ver: de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Dit jaar is het een feestje: de Tuinvogeltelling bestaat 20 jaar! Dankzij de tellers heeft Vogelbescherming de afgelopen decennia een beter beeld van de vogels in de winter in de tuinen gekregen. En dat draagt weer bij aan het beschermen van de tuinvogels. Vorig jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee aan dit grootste citizen science project van Nederland.

Tuinvogeltelling 2023

Doe mee en help de vogels

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling 2023 is heel simpel: tel een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon op vrijdag, zaterdag of zondag en meld de resultaten op tuinvogeltelling.nl. De webapp Mijntuinvogeltelling.nl is een handige hulp bij het herkennen van de vogels. Via een foto of een vragenlijst helpt de app met het benoemen van de soorten. Via deze app kunnen in het telweekend ook direct de resultaten worden doorgegeven. 

Welke vogels wil jij in je tuin?

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

De huismus

De huismus is de meest getelde vogel in onze tuinen. In 2022 werden 453.502 waarnemingen doorgegeven. De kleine huismus zou je onze nationale vogel mogen noemen. Met zijn bruin-grijze verenkleed en zwarte streep op zijn koppie is het sociale en in groepen levende beestje een graag geziene tuingast. Veel mensen houden van de huismus vanwege zijn mooie zang en vrolijke en speelse karakter. Onze huismus is een echte huisvriend en wordt gezien als een symbool van vriendschap en trouw. Maar hoewel het vogeltje zich gemakkelijk aanpast aan een verstedelijkte omgeving heeft de soort toch te maken met verlies van leefgebied en vermindering van voedselbronnen. Ook hier kan de Tuinvogeltelling helpen. Door middel van waarnemingen door de tijd kunnen maatregelen ter bescherming zich opdringen.

tuinvogels tellen

20e editie

Dit jaar bestaat de Tuinvogeltelling 20 jaar. Gedurende die jaren is de telling uitgegroeid tot het grootste citizen science project van Nederland. Afgelopen jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee, een jaar eerder tijdens de lockdown zelfs 200.000. De Nationale Tuinvogeltelling is daarmee een begrip geworden. De telling is daardoor afgelopen maand opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland.

Resultaten door de jaren heen

De resultaten van die tellingen levert een aardig inkijkje op hoe het met de vogels in de winter in onze tuinen gaat. Zo zien we de halsbandparkiet oprukken van de stadsparken in Den Haag en Amsterdam richting het oosten van het land. Dat het slechter gaat met de merels, zien we ook terug in de telling: het aantal per tuin daalde van gemiddeld bijna 4 naar 2. Ook zijn de weersomstandigheden terug te zien in de telling. Hoe kouder het weer, hoe meer spechten en roofvogels gezien worden.

Tel mee

Ook mee doen? Prik voor jezelf een momentje van 30 minuten komende vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari. Tel de vogels en geef de resultaten. Op zondagavond maakt Vogelbescherming de top 10 bekend.

Fotocredits:
-introfoto, Lukasz Rawa, op Unsplash.