Tulpendag wereldfeest – Nationale Tulpendag 2016 met als thema ‘Europa’ is uitgemond in een wereldfeest. Bezoekers en toeristen kwamen zaterdag 16 januari massaal naar de tulpentuin op de Dam om gratis een bosje te plukken en daarmee de start van het nieuwe snijtulpenseizoen te vieren. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders opende het evenement van Tulpen Promotie Nederland (TPN) dat voor het vijfde jaar op rij in hartje Amsterdam plaatsvond. Onder enorme internationale persaandacht plukten naar schatting 17.000 mensen de tuin met 200.000 bloemen kaal. De laatste tulp verliet rond 16.00 uur de Dam.

Tulpendag Wereldfeest

tulpendag.1   wereldfeest

Symbool

Voorafgaand aan de opening van Tulpendag doopten minister Bert Koenders en locoburgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren de ‘Spinoza’-tulp. De dieppaarse bloem was uitgekozen door de gemeente Amsterdam die tevens de naam heeft voorgedragen. Met Tulipa ‘Spinoza’ wil Amsterdam één van de grootste Europese denkers eren. Het gedachtengoed van Spinoza (van 400 jaar geleden) inspireert de stad Amsterdam nog steeds. Zijn pleidooi voor verbinding met vrijheid van meningsuiting, denken en godsdienst is van blijvende actuele waarde. Minister Koenders noemde in zijn toespraak de tulp een prachtig symbool van de Nederlandse waarden. Na het aftelmoment ging op gecontroleerde wijze het ‘hek van de Dam’.

tulpenfeest   tulpenfeest

Internationale promotie

Tulpenkweker en TPN-voorzitter Arjan Smit kijkt met trots en tevredenheid terug op een vlekkeloos verlopen evenement. Smit: “Heel bijzonder dat dit jaar het feest nog groter is dan in voorgaande jaren. Op sociale media gaan mensen helemaal los. Het publiek stond al vanaf 11.00 uur langs de hekken om volop te fotograferen en te twitteren.” In de pluktuin zelf was het al voor de opening een drukke happening. Fotografen, cameramannen en vloggers maakten alvast prachtige beelden van de tuin met onder meer minister Koenders, een melkmeisje, een bruidspaar dat spontaan naar de Dam was gekomen en een tulpenmeisje is een delfsblauw jurkje. Smit: “Ik denk echter dat de meeste en mooiste foto’s zijn gemaakt tijdens het plukken. Alleen maar tulpen met stralende gezichten. Ons tulpenfeest ging de hele wereld over en heeft behalve de nationale media zelfs de Chinese televisie en andere wereldpers gehaald. Dat is prachtige promotie voor onze tulpen!”

tulpendag.5   tulpenfeest