NEDERLAND – Vandaag is het Nationale Zaaidag. Op verschillende uitdeelpunten in het land kan iedereen tijdens Nationale Zaaidag biologisch bloemzaad afhalen.

Nationale Zaaidag

Zaaien voor bijen, insecten en bodem

Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt, is bestoven door insecten. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivers wel voldoende stuifmeel en nectar nodig. En dat is best een probleem, want grote delen van ons landschap bevatten vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten. Bovendien maken sommige pesticiden de beestjes zwak. Veel biologische bloemen zaaien, zorgt daarom voor extra krachtvoer.

bijendiner honingbij bij

Voedselbank voor bijen

Het initiatief The Pollinators noemt zichzelf de voedselbank voor bijen. Op Nationale Zaaidag kan je hier gratis bloemenzaad ophalen om in je eigen tuin, balkon of straat uit te strooien. Zo draag je bij aan meer bloemen, meer voedsel voor bijen en andere insecten zelfs een betere bodem. Op de site van de Pollinators kan je zien waar bij jou in de buurt zo’n bijenvoedselbank zit.

Maar de tuincentra en andere groenwinkels en tuinspecialisten verkopen natuurlijk ook zaad. En als je vandaag geen tijd hebt, dan zaai je toch gewoon later.

open imkerij- en zachtfruitdagen

Bloemenmengsels

Er zijn zelfs kant-en-klare bloemenmengsels met zaden van minimaal 20 verschillende eenjarige en meerjarige zomerbloeiers. De bloemenzaden zijn vermengd met een organische bodemverbeteraar die zorgt voor een betere verdeling en een goede beworteling. Op deze manier verrijken de bloemenmengsels de biodiversiteit bovenin onder de grond en verbeteren ze ook de bodemstructuur. 
Afhankelijk van de gekozen mix worden vlinders, nuttige insecten en bestuivers aangetrokken.

De mengsels verschillen van kleur, bloemvorm en hoogte (tot 70 cm). Zo ontstaat er kleurrijke bloemenwei die zorgt voor een bloemenpracht van juni tot diep in het najaar.

muggen en andere insecten

Nuttige insecten

Bloemen trekken ook nuttige insecten aan. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes die bladluizen opeten.

Zaaien

Zaaien hoeft niet alleen op Nationale Zaaidag. Je kan van maart tot en met juni zaaien op een zonnig tot half schaduw plekje in de tuin. De eerste bloemen verschijnen dan vanaf juni.

De meeste verpakkingen zijn voorzien van handige strooigaten voor een gelijkmatige verspreiding. Maak de bodem eerst zaaibaar, maak de grond wat los en verspreid het zaad gelijkmatig. Hark het vervolgens zachtjes en oppervlakkig in. Grond een beetje aandrukken, zodat het zaad goed contact maakt met de aarde, beetje -en vooral voorzichtig- water geven en je hebt je best gedaan voor een optimale ontkieming.

nationale zaaidag

Houd rekening met inheems

Natuurbescherming- en natuuronderzoekorganisatie FLORON pleit wel voor bewust zaaien. Dat wil zeggen, houd rekening met de inheemse wilde planten en insecten. In sommige bloemenmengels zouden zaden kunnen zitten die van nature niet in Nederland voorkomen, en die ervoor kunnen zorgen dat het streekeigen karakter van regio’s kan worden aangetast. Lees op Nature Today het hele artikel.

Meer weten over bijen

Lees deze artikelen op GroenVandaag:

Nog meer informatieve links

Bijenhelpdesk

Honeyhighway

Foto-credits
-introfoto, bloementuin, DCM
-onderste foto bloementuin, DCM
-foto rijksweg met berm vol klaprozen, Honey Highway