Nederland elektrisch koploper – Op het gebied van elektrisch rijden, zit Nederland in de internationale kopgroep. Volgens de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland was ons land in 2020 een van de 4 Europese landen waar minstens 25% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch was. Daarbij hebben wij de hoogste dichtheid aan laadpunten.

Nederland elektrisch koploper

Subsidies

Dat is niet verwonderlijk, want buiten het feit dat de Nederlander in hoge mate milieubewust is, stimuleert onze regering elektrificatie met diverse aantrekkelijke fiscale maatregelen en subsidies. Met elektrisch rijden wordt niet alleen bedoeld de auto, maar evengoed middelen die worden gebruikt in de industrietakken logistiek en distributie, zoals de elektrische pompwagen en de elektrische heftruck. Ook op dit vlak worden ondernemers door de overheid financieel geprikkeld om hun bedrijf te verduurzamen.

  • Geen uitstoot van schadelijke stoffen

    Elektrische voertuigen stoten geen uitlaatgassen uit, waardoor er minder schadelijke stoffen in de lucht vrijkomen. Dit vermindert de luchtvervuiling en verbetert de luchtkwaliteit.

  • Minder CO2-uitstoot

    Elektrische voertuigen stoten geen CO2 uit tijdens het rijden, waardoor ze helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit kan helpen bij het verminderen van de negatieve impact van klimaatverandering.

  • Efficiënter gebruik van energie

    Elektrische voertuigen zijn over het algemeen efficiënter dan voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden, omdat ze de energie die ze gebruiken beter kunnen omzetten in beweging.

  • Gebruik van hernieuwbare energie

    Als elektrische voertuigen worden opgeladen met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- of windenergie, kan de uitstoot van broeikasgassen nog verder worden verminderd.

Oude uitvinding

Dat de elektrische auto eerder is uitgevonden dan de auto met verbrandingsmotor zal voor velen een verrassing zijn. In zijn net verschenen boek Autopia geeft Volkskrant-journalist een prachtige cultuurgeschiedenis van de auto.
Ook de elektrische heftruck is een oude uitvinding. Uit de vroege jaren 20 van de vorige eeuw. De eerste elektrische heftruck werd ontwikkeld en geproduceerd door de Amerikaanse fabrikant van magazijnapparatuur Yale & Towne Manufacturing Co. in 1923. Sindsdien zijn er talloze verbeteringen en innovaties geweest in het ontwerp en de technologie. Tegenwoordig is de heftruck elektrisch onmisbaar in magazijnen en fabrieken over de hele wereld.

Hernieuwbare energie

Duurzaam bewustzijn en het stimuleren van groen gedrag hebben effect, blijkt uit de cijfers van energieopwek.nl. Volgens een bericht van de NOS is in Nederland afgelopen jaar bijna 15 procent meer duurzame energie geproduceerd dan in 2021. Merendeels zonne-energie. Het platform Energieopwek is trouwens zeer informatief. Goed om regelmatig te raadplegen. Het is onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. 

Klimaatdoelen

De site monitort de klimaatdoelen die Nederland heeft gesteld. Idee daarachter is dat het publiceren van deze duurzaamheidsdata een aansporend effect heeft op ons burgers om ook in duurzame energie te investeren, zodat de energietransitie kan worden versneld. Dat werkt. Zie de de status van Nederland als elektrisch koploper.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag.

Fotocredits: Elisa Riva, op Pixabay