Koploper in elektrisch rijden – Elektrisch rijden laat in Nederland een flinke groei zien. Wereldwijd behoort ons land tot de groep van koplopers met de grootste marktpenetratie van elektrische auto’s, het aantal laadpalen en de ontwikkelingen voor slim laden.

Koploper in elektrisch rijden

In 2022 waren er bijna 516.000 elektrische personenauto’s geregistreerd; 64% volledig elektrisch en 36% plug-in-hybride. Van de nieuw verkochte auto’s in 2022 was bijna 35% elektrisch. In 2020 was dit 25% en in 2018 nog slechts 6,3%.

Nederland een koploper in elektrisch rijden

slim autorijden

smart is een van de automerken die verantwoordelijk is voor het succes van deze elektrificatie. Met de lancering van de volledig elektrische Smart#3 benadrukt het merk nog maar eens haar innovatieve kijk op mobiliteit, haar ecologische betrokkenheid en alle voordelen die daarmee gemoeid zijn.

Compact en licht

Smart auto’s zijn van nature compact, waardoor ze wendbaarder zijn in het drukke en benauwde stadsverkeer en minder parkeerruimte vragen. Daarentegen lijkt de auto door het lichtdoorlatende panoramadak veel ruimer. Een slim psychologisch effect.

Milieuvriendelijkheid

Zoals bij elke elektrische auto is er geen uitstoot van schadelijke gassen. Duurzaam rijden is voor een grote schare van autorijders een geruststellende idee. Slimme mobiliteit zonder schuldbewustheid, want er wordt niet bijgedragen aan luchtvervuiling. Dat verhoogt het rijcomfort.

Stille werking

Dat geldt ook voor de motor die stiller is dan de traditionele verbrandingsmotoren. Een meer ontspannen rijervaring voor automobilist en de andere deelnemers aan het verkeer.

Lage operationele kosten

Elektrische voertuigen hebben over het algemeen lagere operationele kosten, vanwege lagere onderhoudsvereisten en lagere brandstofkosten – elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel.

Toegang tot milieuzones

In veel steden zijn of worden milieuzones ingesteld waar alleen elektrische voertuigen of voertuigen met lage emissies mogen rijden. Met een elektrische smart kunnen bestuurders gemakkelijker toegang krijgen tot deze zones, wat hun mobiliteit in de stad verbetert.

LEESTIP: lees ook dit artikel op GroenVandaag: Slimme combinatie van bescherming en groene energie

Vooruitstrevend

Sinds haar introductie in 1998 is Smart eigenzinnig en vooruitstrevend. Dat vind je terug in het eigentijdse ontwerp van de stadsauto en intelligente functies zoals een korte oplaadduur.

In het Nederlandse Klimaatakkoord staat de ambitie dat in 2030 alle nieuwe elektrische personenauto’s zero emissie zijn. In juni 2022 steunde het Europees Parlement het voorstel van de Commissie dat er in 2035 enkel nog emissievrije auto’s en bestelauto’s verkocht mogen worden in de EU. In 2030 zijn ongeveer 1,8 miljoen laadpalen beschikbaar, is de doelstelling. Smart is al klaar voor deze toekomst.

Nederland een koploper in elektrisch rijden

Oude uitvinding

Dat de elektrische auto eerder is uitgevonden dan de auto met verbrandingsmotor zal voor velen een verrassing zijn. In zijn net verschenen boek Autopia geeft Volkskrant-journalist een prachtige cultuurgeschiedenis van de auto.

Lees verder op GroenVandaag.