Nike België – Aan de gevel van het onlangs geopende Europese distributiecentrum van Nike in de Belgische gemeente Laakdal groeit de grootste groene gevel ter wereld. De groene wand heeft een oppervlakte van meer dan 2.000 m2 met een kleine 100.000 planten.
Nike België
Het toegepaste gevelsysteem, LivePanel, bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta. Het innovatieve nieuwe gebouw van het wereldbekende sportmerk werkt met geheel hernieuwbare energie afkomstig van onder andere zonnepanelen, windturbines en geothermie.
Waterbesparend
Voor installatie en onderhoud is BSI Bomenservice uit Baarn verantwoordelijk. De reusachtige plantenwand voorziet in een geïntegreerd irrigatiesysteem dat permanent zorgt voor voldoende vocht en plantenvoeding. “Nike eiste een duurzame groene gevel met zo min mogelijk watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen is er, in overleg met het architectenbureau van Nike, gekozen voor LivePanel van Mobilane. Het minimale watergebruik, het relatief lage gewicht en de bewezen werking van het groene gevelsysteem in combinatie met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding gaven de doorslag,” aldus BSI Bomenservice en Mobilane.
Innovatief
De plantenwand is modulair opgebouwd. De groene wand is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand. Het innovatieve systeem is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar, dus duurzaam.
In onze Nederlandse steden worden ook steeds meer groene gevels gerealiseerd. Zelfs binnenshuis is een levende groene wand een optie, bijvoorbeeld met mos. Er zijn ook opties met kunstgroen, dat kan een uitkomst zijn in donkere hoeken of kantoren en andere publieke ruimten.
Nog meer over groene gebouwen
Lees ook deze berichten op GroenVandaag: