NOORDOOSTPOLDER – De meeste tulpen van Nederland zijn te vinden in de Noordoostpolder. Half april, begin mei is het tulpentijd en vormen de akkers een kleurrijk geheel. Een 101 kilometer lange tulpenroute voert langs buitengewone bezienswaardigheden in Noordoostpolder en langs de prachtigste bollenvelden. De tulpenroute is bewegwijzerd vanaf de vroegste bloei totdat alle tulpen gekopt zijn.

Tulpentijd

Ieder jaar, rond Koningsdag staan de tulpen in bloei. Het ene jaar is het iets eerder, het andere jaar juist iets later. De tulpenbollen zitten vanaf de herfst diep weggestopt in de grond en voor het beschermen tegen de kou vaak ook nog onder een deken van stro. De bloeiperiode is afhankelijk van de temperatuur in de herfst, de winter en het vroege voorjaar.

De tulpenroute leidt langs de wegen waar de meeste tulpenvelden te vinden zijn. Onderweg is er volop mogelijkheid om even uit de auto te gaan. En waar Tulpenfestival, midden in de polders.

Tulpenshowtuin
Bij Creil ligt een Tulpenshowtuin met meer dan 2.000 soorten tulpen. Bij deze tuin is een Tulpen Informatie Centrum ingericht. Bezoekers krijgen hier informatie over de herkomst, de groei en bloei van de tulp en de verwerking en afzet van het gewas. Ook kunt u hier genieten van een hapje en een drankje en een vrolijk bosje tulpen kopen.
Verschillende horecagelegenheden bieden speciale arrangementen aan. Tijdens het Tulpenfestival zijn er verschillende activiteiten langs de route, zoals wijn proeven op een wijnboerderij, een tentoonstelling bij de Orchideeën Hoeve, boerderijwinkels, verschillende kwekerijen en galerieën.

Panorama_tulpenshowtuin

Nieuw is het tulpenbelevingsveld met selfievelden aan het Creilerpad 14 bij Creil. Hier mag u het tulpenveld vrij inlopen. Er zijn diverse activiteiten en twee themaweekenden: een cultureel weekend met muziek en theater en een culinair weekend met mogelijkheden voor een picknick of high tea. Ieder weekend vliegt de helikopter vanaf het belevingsveld over de tulpenvelden.

Tijdens uw bezoek aan het Tulpentijd-festival kunt u ook 4 showtuinen bezoeken.
-De Stekkentuin, Noordermiddenweg 13, Espel
-De Tuinen van Lipkje Schat, Polenweg 9, Bant
-De Pegasushof, Klutenweg 5, Bant
-De Goldhoorn Gardens, Klutenweg 13, Bant
Voor meer informatie, raadpleeg het magazine Noordoostpolder 2016, pagina 34.

Tulpenmozaïek
Het Tulpenfestival is meer dan alleen de tulpenroute. Dorpsbewoners maken per dorp een groot tulpenmozaïek. Er is een speciale tulpenfototentoonstelling. Op zaterdag 23 april is er een groendag in Emmeloord. In het centrum is een markt met planten en tuinbenodigdheden en het Kettingplein wordt omgetoverd tot een echt tulpenplukplein. Er is een steptocht en  een koetsentocht langs de tulpenvelden. Er kan gewandeld worden langs de tulpen, er zijn fiets- en wielertochten door dit bloeiende gebied en open dagen op boerenbedrijven.

intro-foto: rgb stock, digitaalbrug, Hans Verbeek