Olympische Irene Schouten – Irene Schouten, Olympisch schaatskampioene en dochter van een tulpenkweker, heeft een nieuwe wit-roze tulp gedoopt: Dutch Pearl. De nieuwe bloem is aangeboden in het kader van de Nationale Tulpendag 2023 met als thema ‘Typical Dutch’. De naam van tweekleurige tulp is een verwijzing naar het iconische schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer: ‘Meisje met de parel’.

Olympische Irene Schouten

Dutch Pearl

De sterke snijtulp is veredeld door Marax Tulips uit Bovenkarspel (NH) en is voortgekomen uit een kruising van de roze ‘Kung Fu’-tulp en de witte ‘Snow Lady’. Het veredelingsproces is in 2003 begonnen. De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) te Hillegom draagt zorg voor opname van nieuwe bloem in het International Cultivar Register of Tulip Names. De eerstkomende jaren ligt de focus op vermeerdering waardoor Tulipa ‘Dutch Pearl’ vanaf 2027 voldoende beschikbaar zal zijn.

Nieuwe tulp Dutch Pearl

De nieuwe Tulp Dutch Pearl

Tulpendag

Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt daarmee ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Tot eind april (ongeveer 100 dagen lang) is Hollandse tulp wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 1.000 verschillende soorten. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig. Nederland is de grootste tulpenproducent ter wereld met zo’n 2 miljard stelen per seizoen.

Fotocredit: TPN/VidiPhoto
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Johannes Vermeer

Van 10 februari tot en met 4 juni 2023 presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling met werken van Johannes Vermeer.

Johannes Vermeer is wereldberoemd om zijn verstilde scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. Nooit eerder was het mogelijk om zoveel schilderijen van Vermeer bij elkaar te brengen. Met 28 werken uit de hele wereld –van Japan tot de VS– is het de grootste solotentoonstelling ooit over de Delftse meester. Veel schilderijen zijn voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien, zoals de drie werken uit de Frick Collection in New York, het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster uit Dresden (Gemäldegalerie Alte Meister) en Het glas wijn uit Berlijn (Gemäldegalerie). Andere hoogtepunten zijn het beroemde Het meisje met de parel uit het Mauritshuis in Den Haag, De Kantkloster uit het Louvre in Parijs en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art in Washington D.C.

De tentoonstelling Vermeer wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Blockbusterfonds en de Rijksmuseum International Circle.

Bron: Rijksmuseum