Typical Dutch – Het ‘Melkmeisje’ en het ‘Meisje met de parel’ brengen het Rijksmuseum alvast in voorjaarssfeer. Komende zaterdag, 21 januari 2023, wordt de Nationale Tulpendag voor het eerst gevierd op het Museumplein. Kwekers leggen er een reusachtige pluktuin aan met ruim 200.000 tulpen en vanaf 13.00 uur mogen bezoekers gratis een bosje plukken.

Typical Dutch

Nationale Tulpendag 2023

De Tulpendag heeft dit jaar als thema ‘Typical Dutch’ en staat mede in het teken van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het tuinontwerp gebaseerd op een detail van het schilderij ‘Meisje en de dienstmeid’ van de Hollandse meester. Ook doopt Olympisch schaatskampioene Irene Schouten onder toeziend oog van het ‘Meisje met de parel’ een nieuwe tulp (‘Dutch Pearl’).

Nederland is de grootste tulpenproducent ter wereld met jaarlijks zo’n 2 miljard stelen. Belangrijke exportlanden zijn Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

typical dutch

Johannes Vermeer

Van 10 februari tot en met 4 juni 2023 presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling met werken van Johannes Vermeer.

Johannes Vermeer is wereldberoemd om zijn verstilde scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. Nooit eerder was het mogelijk om zoveel schilderijen van Vermeer bij elkaar te brengen. Met 28 werken uit de hele wereld –van Japan tot de VS– is het de grootste solotentoonstelling ooit over de Delftse meester. Veel schilderijen zijn voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien, zoals de drie werken uit de Frick Collection in New York, het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster uit Dresden (Gemäldegalerie Alte Meister) en Het glas wijn uit Berlijn (Gemäldegalerie). Andere hoogtepunten zijn het beroemde Het meisje met de parel uit het Mauritshuis in Den Haag, De Kantkloster uit het Louvre in Parijs en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art in Washington D.C.

De tentoonstelling Vermeer wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Blockbusterfonds en de Rijksmuseum International Circle.

Bron: Rijksmuseum
Fotocredits: TPN