Pasen 2024 – Het is een goed gebruik dat met Pasen Nederlandse bloemdecoraties het Sint Pietersplein van het Vaticaan in Rome opfleuren. De traditie is ontstaan na de bloemversiering van het plein door Nederlandse bloemisten voor de zaligverklaring van Titus Brandsma in 1985. Inmiddels zijn de bloemen een symbool voor de goede band tussen het Vaticaan en Nederland.

Pasen 2024

Ook dit jaar zullen Nederlandse bloemen het plein weer veranderen in een kleurrijk schouwspel. Onder de bezielende aanvoering en inspiratie van Piet van der Burg -hoofdarrangeur van het project en afkomstig uit Berkel en Rodenrijs- zijn bloembollenkwekers, snijbloemkwekers en telersgroepen al maanden bezig met de voorbereidingen. Diverse partijen uit de sierteeltsector dragen bij aan het welslagen van het project met producten en diensten.

bloemen voor de paus

Monseigneur Hans van den Hende, bisschop van het Bisdom Rotterdam, zegent de bloemen.

Het zegenen van de bloemen

Transportbedrijf Van der Slot uit Noordwijkerhout -vanaf het allereerste begin bij deze bloementraditie betrokken- zorgt er ook dit jaar weer voor dat alle bloemen en andere materialen plaats van bestemming bereiken. Op dinsdag 26 maart 2024 vertrekt een vrachtwagen vol Nederlandse producten richting Rome. Maar niet nadat alle bloemen op Keukenhof in Lisse zijn gezegend. Monseigneur Hans van den Hende, bisschop van het Bisdom Rotterdam, waartoe Lisse behoort, zal om 11:30 uur de zegening verrichten. Vanaf 11:00 uur die ochtend staan de poorten van Keukenhof open voor iedereen die bij deze zegening aanwezig wil zijn.

feest van de opstanding

Rome, de eeuwige stad

In Rome zal hoofdarrangeur Piet van der Burg, ondersteund door een team van vrijwilligers, de bloemversiering in goede banen leiden. Op Eerste Paasdag, zondag 31 maart 2024, worden de Nederlandse bloemen officieel aangeboden aan Paus Franciscus. Dit gebeurt odor de Friezenkerk, de Nederlandse Rooms-Katholieke parochie in Rome, waar Antoine Bodar de rector is.

Feest van de Opstanding

“Het Hoogfeest van Pasen, het Feest van de Opstanding, staat telkens weer voor een nieuw begin, nieuwe hoop, nieuw leven,” aldus Bodar. Zeker in onze huidige tijd, met de toestand in de wereld van vandaag, is de boodschap van Pasen (de overwinning van het leven op de dood), mede uitgedrukt in de schoonheid van de bloemen op het Sint Pietersplein, misschien wel dringender dan ooit.

LEESTIP: Lees ook dit bericht op GroenVandaag: Pasen met paasbloemen, paasbrunch en paaseitjes

Decor van bloemen

Het bloemdecor siert ruim 170 vierkante meter van het Sint Pietersplein met tientallen arrangementen rondom het hoofdaltaar, op de trappen en op het balkon van waaraf Paus Franciscus de pauselijke zegen “Urbi et Orbi” zal uitspreken. Een samenspel van paars, geel en wit zal de boventoon voeren. De overbekende bolbloemen vormen traditiegetrouw de basis van het gehele arrangement, met de snijbloemen op kleurrijke wijze erin verwerkt.

Gerbera de hoofdbloem

Met Pasen 2024 is de gerbera de hoofdbloem. Telersvereniging Summit Gerbera schenkt maar liefst 3.500 grootbloemige en mini gerbera’s in diverse kleuren. Meijer Roses uit Pijnacker stelt deze editie 1.200 witte en paars/roze Avalanche rozen ter beschikking. Evanthia en FlowerXL brengen 1.000 robuuste stelen matthiola StoX in 4 kleuren mee en Telersvereniging Zentoo heeft een inbreng van 600 stelen enkelbloemige chrysanten. Vreeken Bouvardia en Peelen Anthuriums bieden prachtige snijvariëteiten aan. Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout is vaste sponsor met rijkbloeiende delphiniums in drie kleuren. Tak Global voegt, in samenwerking met Coloríginz / OZ Import, forsythia en een breed assortiment snijgroen toe.
Ook vanuit de bollenstreek is er dit jaar weer een grootschalige inbreng met meer dan 21.000 bolbloemen. UNEX Inc. uit Voorhout sponsort alle tulpenbollen. Roma Nova en kwekerij Van Der Slot Lisse faciliteren de opkweek tot aan de bloei.

paasviering in de eeuwige stad

Pauselijke onderscheiding

Vorig jaar ontving het echtpaar Oskam -eigenaren van de firma W. Oskam & Zn. BV uit Voorhout, welke jaarlijks hun narcissen Tête-à-Tête aan het bloemproject levert- een pauselijke onderscheiding voor hun voortdurende bijdrage. Ook dit jaar zullen zij de bloembollen in bakken opkweken, die de trappen van het Sint Pietersplein over een lengte van 465 meter zullen sieren.

Urbi et Orbi

Op Eerste Paasdag zal de volledige Hoogmis van Pasen worden uitgezonden door KRO-NCRV. Vanaf 09:50 uur op NPO 2 met aansluitend, om 12:00 uur, de traditionele pauselijke zegen Urbi et Orbi: aan de Stad en aan de Wereld.

Reportage van de bloemengeste

KRO-NCRV zal tussen de Hoogmis en het “Urbi et Orbi” een rapportage uitzenden waarin de kijker wordt meegenomen vanaf voorbereiding in Nederland tot aan de realisatie van de bloemenpracht op het Sint Pietersplein. Deze reportage wordt herhaald in het KRO-NCRV programma Kruispunt, om 17:30 uur, ook weer op tv-zender NPO 2.

Bron en fotocredits: Piet van den Burg, Sander Evers en Martine van Went.