OEGSTGEEST – De komende weken is het hoogseizoen voor de kwekers van pioenrozen. Op Royal FloraHolland worden rond de 10 miljoen stelen per week aangevoerd. Volop pioenrozen in waanzinnig veel kleuren, geuren en vormen.
De allereerste pioenrozen zijn al in het vroege voorjaar beschikbaar, maar nog schaars en prijzig. Richting de zomer krijgen de planten meer zon en kan het hard gaan en barst het pioenenseizoen los.

 

pioenrozen

Pioenrozen

Hoe het aanbod zich precies ontwikkelt, hangt af van de grilligheid van de natuur. Naar verwachting is het hoogseizoen dit jaar van eind mei tot half juni.

 

Van zachtroze tot toverbaleffect

De roze Paeonia ‘Sarah Bernhardt’ is al jaren favoriet (jaarlijks worden er 30 miljoen stelen aangevoerd), maar er is zo veel meer moois. Naast pioenen in heel veel prachtige kleuren – van wit tot geel, van rood tot paars – heb je zelfs doorkleurende pioenen. De bloemknoppen van deze pioenen beginnen in één kleur, maar die verandert als de bloemen verder openbloeien, bijvoorbeeld van roze naar oudroze naar wit (Paeonia ‘Etched Salmon’). Alsof het toverballen zijn: bijna magisch.

 

Begin mei is de zomereditie van het inspiratiemagazine ‘365 dagen bloemen’ verschenen, waarin twee pagina’s aan doorkleurende Pioenen zijn gewijd. Dit magazine is ook online te lezen: 365dagenbloemen