Pioenen – Het opkweken van Pioenen duurt decennia, daarom voeren oude pioenenrassen al jaren de top 10 aan. Hier een lijstje van rassen en leeftijden.

Pioenen

1. De Sarah Bernhardt is een zachtroze gevuld bloemige met een late bloei, voor het eerst gepresenteerd in 1906.

2. De Duchesse de Nemours heeft een witte bloesem met een zachtgele glans en milde geur. Deze vroegbloeiende soort stamt uit 1856.

3. De Dr Alexander Fleming is een rozekleurige soort met ongeveer dezelfde vorm bloemen als de Sarah Bernardt, ontstaan omstreeks 1950 en vernoemd naar de uitvinder van de penicilline.

4. De Karl Rosenfield draagt de naam van zijn kweker. Deze wijnrode, dichtgevulde pioenroos uit 1908 behoort tot de middelvroegbloeiende soorten.

5. De Red Charm, een vroegbloeiende soort uit 1944, geldt vanwege de ongewone vorm van de bloem als een van de meest decoratieve varianten. De dichtgevulde, lichtelijk naar roos geurende bloem heeft een kraag van in twee rijen geplaatste grote kroonbladeren die de dicht opeengedrongen binnenste bloesembladeren omringen; de kleur is helder robijnrood.

6. De Flame is een enkelvoudigbloeiende soort met een zeer modern kleurenspel dat het midden houdt tussen rood en roze. Deze soort uit 1939 doet ongecompliceerd en vrolijk aan en geurt niet.

7. De Coral Sunset uit 1965 is met zijn 51 jaar de benjamin van de top tien en voegt een bijzondere kleur toe aan het assortiment van de vroegbloeiende soorten. De bloem is koraalroze-oranje van kleur en halfgevuld.

8. De Shirley Temple zet de rondedans van beroemde namen voort. Deze soort uit 1948 heeft grote bloemen die van kleur veranderen: eerst zijn ze zachtroze, om op het laatst parelwit te stralen.

9. De Gardenia is crèmewit en heeft zeer grote bloemen met goudkleurige meeldraden. De knoppen vertonen een fraaie roodachtige tekening. Deze middelvroege soort uit 1955 verspreid een zeer prettige geur.

10. De Coral Charm ontvouwt zijn knoppen in de kleur van donker koraal als exclusieve, grote halfgevulde bloemen. Met zijn 52 jaar behoort ook deze soort zogezegd nog tot de jonkies.

 

Pioenen, zomerbloemen om van te houden.
Bron: PurE seasonal flowers

TIP: Green Works

Green Works is een grote aanbieder van pioenen voor de teelt en handel van pioenen in binnen- en buitenland. Hoewel Green Works niet direct aan de consument levert, maar dit doet via  bloemenhandel en de exportbedrijven, is het toch leuk om eens een kijkje te nemen op de site van Green Works. En kijk ook eens nmaar deze video, waar je een mooie indruk van de pioenen proeftuin van dit bedrijf.


For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Green Works heeft een groot pioenenassortiment. Goed te gebruiken voor de pot en de snij. Naast het gebruikelijke assortiment zijn er ook hele bijzondere Paeonia.

pioenrozen

Herkomst van de pioenrozen

In Europa genieten we sinds 1784 van de prachtpioenen. In China waren ze daarvoor al van haar onder de indruk. Daar werden pioenen niet alleen voor de bloemen, maar vooral voor de wortels geteeld. Deze zouden volgens de Chinezen namelijk een koortsverlagende en bloedstelpende werking hebben.
Wie valt voor de charmes van de pioenroos, heeft geluk: er zijn wel meer dan duizend soorten pioenrozen verkrijgbaar, in allerlei vormen, kleuren en maten. Zo zijn ze er bijvoorbeeld met een enkele rij bloemblaadjes, met half dubbele of dubbele bloemen. Ook qua kleur kan iedereen zijn hart ophalen: de pioen is er in zachtgeel, romantisch wit, zuurstokroze of donkerrood. En de geur van pioenrozen is bijzonder aantrekkelijk, heerlijk zoet!

Symboliek: Pioenrozen staan voor weelderigheid, overdaad, liefde, geluk en gezondheid.

 

TIP: Geef moeder mooie pioenen op haar eigen jaardag.

 Nog meer van deze prachtige bloeiers

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: