OEGSTGEEST – Het opkweken van Pioenen duurt decennia, daarom voeren oude pioenenrassen al jaren de top 10 aan. Hier een lijstje van rassen en leeftijden.
 

Pioenen

1. De Sarah Bernhardt is een zachtroze gevuld bloemige met een late bloei, voor het eerst gepresenteerd in 1906.

2. De Duchesse de Nemours heeft een witte bloesem met een zachtgele glans en milde geur. Deze vroegbloeiende soort stamt uit 1856.

3. De Dr Alexander Fleming is een rozekleurige soort met ongeveer dezelfde vorm bloemen als de Sarah Bernardt, ontstaan omstreeks 1950 en vernoemd naar de uitvinder van de penicilline.

4. De Karl Rosenfield draagt de naam van zijn kweker. Deze wijnrode, dichtgevulde pioenroos uit 1908 behoort tot de middelvroegbloeiende soorten.

5. De Red Charm, een vroegbloeiende soort uit 1944, geldt vanwege de ongewone vorm van de bloem als een van de meest decoratieve varianten. De dichtgevulde, lichtelijk naar roos geurende bloem heeft een kraag van in twee rijen geplaatste grote kroonbladeren die de dicht opeengedrongen binnenste bloesembladeren omringen; de kleur is helder robijnrood.

6. De Flame is een enkelvoudigbloeiende soort met een zeer modern kleurenspel dat het midden houdt tussen rood en roze. Deze soort uit 1939 doet ongecompliceerd en vrolijk aan en geurt niet.

7. De Coral Sunset uit 1965 is met zijn 51 jaar de benjamin van de top tien en voegt een bijzondere kleur toe aan het assortiment van de vroegbloeiende soorten. De bloem is koraalroze-oranje van kleur en halfgevuld.

8. De Shirley Temple zet de rondedans van beroemde namen voort. Deze soort uit 1948 heeft grote bloemen die van kleur veranderen: eerst zijn ze zachtroze, om op het laatst parelwit te stralen.

9. De Gardenia is crèmewit en heeft zeer grote bloemen met goudkleurige meeldraden. De knoppen vertonen een fraaie roodachtige tekening. Deze middelvroege soort uit 1955 verspreid een zeer prettige geur.

10. De Coral Charm ontvouwt zijn knoppen in de kleur van donker koraal als exclusieve, grote halfgevulde bloemen. Met zijn 52 jaar behoort ook deze soort zogezegd nog tot de jonkies.

Pioenen, zomerbloemen om van te houden.

Bron: PurE seasonal flowers