Zitcomfort in de tuin – Tuinbanken en loungesets maak je af met comfortabele kussens. Het schuimrubber dat hier geschikt voor is, is polyetherschuim. Dit schuim wordt ook wel PU-schuim of polyurethaanschuim genoemd. Wat zijn de voor- en nadelen van dit schuim voor gebruik in tuinkussens? En wat zijn de alternatieven voor polyetherschuim? We vertellen je meer over diverse schuimproducten die geschikt zijn voor buitenkussens en loungekussens.

Zitcomfort in de tuin

Mogelijkheden voor schuim voor tuinkussens

Zitkussens en rugkussens voor een loungebank of steigerhouten meubels gebruik je niet constant. Wel is het gewenst dat de kussens jarenlang meegaan. Een van de opties voor de vulling is polyetherschuim van EKI, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Dit zijn de schuimproducten die bruikbaar zijn voor buitenkussens:

– polyetherschuim

Dit type schuim wordt heel vaak toegepast in outdoorkussens. De reden hiervoor is dat het materiaal heel voordelig is. Als je de kussens maar een deel van het jaar gebruikt, dan voldoet PU-schuim uitstekend. Hoe groter de dichtheid van het schuim, hoe comfortabeler je erop zit.

– koudschuim

Terwijl je kussens van polyether na gebruik het beste droog kan opbergen, is dat met kussens van koudschuim minder noodzakelijk. Dit materiaal is namelijk beter bestand tegen vocht. Daarnaast biedt het meer zitcomfort dan polyetherschuim en gaat het langer mee. Dit type schuim is ideaal voor kussens die onder een overkapping liggen.

– waterbestendig schuim

Sneldrogend schuim (quick dry foam) is geschikt voor tuinkussens en bootkussens die vrijwel altijd buiten liggen. Ook voor kussens in wellnesscentra en op plekken met een hoge vochtigheidsgraad voldoet dit materiaal goed. Het heeft bovendien een antibacteriële werking. Het schuim heeft een open celstructuur, is waterdoorlatend en droogt heel snel. Een nadeel is dat het wat minder comfortabel is om op te zitten.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tips voor het onderhoud van je tuinmeubilair

Schuimblokken en schuimplaten

Schuimblokken en -platen zijn er in harde en zachte varianten. Polyetherschuim heeft een open celstructuur, waardoor het flexibel is. Het verandert nadat het is ingedrukt weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Het materiaal is eenvoudig op maat te snijden en daarom in vrijwel alle gewenste vormen verkrijgbaar. Het gaat meestal vijf tot tien jaar mee.

Constante kwaliteit

Wanneer je een schuimproduct kiest, dan is het belangrijk dat de kwaliteit goed is. Op www.eki.nl van kunststofproducent EKI lees je alles over de productie van diverse soorten schuim, die dit familiebedrijf in eigen beheer heeft. Hierdoor is het mogelijk om bij EKI standaard maten en schuim op maat te bestellen. Deze producent levert grote en kleine aantallen met een constante kwaliteit.

Fotocredits introfoto: Engin Akyurt, op Pexels.