Tuin lenteklaar – Hoewel de lente nog even op zich laat wachten, kan het weer de komende maanden zomaar omslaan. Dat betekent dat februari de perfecte maand is om de achtertuin onder handen te nemen. Waar moet je op letten als je de tuin klaarmaakt voor de lente en wat mag niet ontbreken op je to-do-lijstje? Je leest er hieronder meer over.

Tuin lenteklaar

Maak je tuinmeubelen klaar voor de lente

De tuinmeubelen staan waarschijnlijk in de schuur. Dat betekent dat ze flink wat kou en vocht hebben doorstaan de afgelopen maanden. Met name januari was een kletsnatte maand. Wat voor tuinmeubelen je ook hebt, februari is de perfecte maand om ze onder handen te nemen.

Geef houten meubels een nieuw likje lak of verf. Schuur ruwe plekjes op voordat je gaat verven en controleer of er geen scheuren of andere slijtage op je meubels zit. Ook kunststof meubels kun je onder handen nemen deze maand. Spuit ze schoon met een hogedrukspuit of gebruik een stoomapparaat.

Als je tuinmeubelen niet meer te redden zijn na de winter, is het tijd om nieuwe te kopen. De nieuwste collecties zijn nu verkrijgbaar, dus je kunt je tuin helemaal van nu maken met een nieuw setje.

zomerbloeiers

Dahlia, een uitbundige zomerbloeier.

Plant bloembollen en zaadjes

Februari is een goede maand voor het zaaien van plantjes in je moestuin. Met name zaden die aan het begin van de zomer uit moeten komen, kun je nu al gaan planten. Denk daarbij aan aardbeien, tomaten of radijsjes.

Voor het planten van bloembollen is februari helaas een beetje aan de late kant. Deze plant je het beste tussen september en half december. Als je toch nog bloemen wilt planten, kies dan voor bollen van bloemen die aan het begin van de zomer zouden moeten groeien. Dahlia’s zijn daar een voorbeeld van. Typische lentebloemen zoals narcissen of sneeuwklokjes kunnen op een zachte februaridag zelfs al een beetje groeien in je tuin.

de tuin het hele jaar groen

Snoeien in februari

Welke bomen en struiken kun je snoeien in februari? De eerste knopjes aan de bomen komen alweer tevoorschijn. Dat betekent dat lang niet elke boom gekortwiekt mag worden. Een kastanjeboom is daar een voorbeeld van. Fruitbomen, zoals een appel- of perenboom, kun je wel snoeien in februari. Snoei liever niet als het vriest en knip nooit teveel weg. Je kunt anders de boom of struik onherstelbaar beschadigen.