Prinses Margriet opent– Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet opent dinsdagmiddag 19 maart de jubileumeditie van de internationale bloemententoonstelling Keukenhof in Lisse. Het is dan 75 jaar geleden dat de bloemententoonstelling voor het eerst voor het publiek geopend is.

Prinses Margriet opent

Beeld: © RVD – Martijn Beekman
Prinses Margriet opent jubileumeditie Keukenhof

Beschermvrouwe koningin Juliana

Al in het eerste jaar kwam Prinses Margriet samen met de andere prinsessen en Koningin Juliana naar Keukenhof. Koningin Juliana was in dat jaar beschermvrouwe van de tentoonstelling. De openingshandeling van de bloemententoonstelling werd later meerdere malen uitgevoerd door de prinses.

Jubileumseizoen

De Keukenhof is in 75 jaar uitgegroeid tot een internationale attractie. Dit seizoen is er onder meer een tentoonstelling waarbij objecten, nostalgie en videofragmenten de verhalen vertellen uit het verleden. Een kijkje achter de schermen vanaf 1949 tot nu, maar ook met een blik op de toekomst. Het jubileumseizoen wordt afgesloten met een openluchtconcert met het Metropole orkest op Landgoed Keukenhof. Gedurende de openingsperiode van bijna acht weken bezoeken 1,4 miljoen mensen vanuit de hele wereld de bloemententoonstelling.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bloemrijke postzegel voor 75 jaar Keukenhof

Keukenhof 2023, Lentepark nu ook op bloemrijke postzegel

Geschiedenis

In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers. In 2024 vindt de 75e editie plaats. In de afgelopen 74 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Keukenhof sluit 2023 na succesvol seizoen

Ook kunst in Keukenhof

Keukenhof is niet alleen een fraai decor voor 7 miljoen voorjaarsbloeiers, maar leent zich ook uitstekend voor beeldhouwwerken en andere kunstobjecten. Die geven het park een extra dimensie. Keukenhof heeft een samenwerking met het Museum Kröller-Müller en 25 kunstenaars. De combinatie van het bloeiende park en beeldende kunst is verrassend.