Rhodoxis Fairy Tale – Rhodoxis Fairy Tale schittert door zijn rijke bloei en intens gekleurde bloemen met een geel hartje. De Nederlandse naam van dit bijzondere bolgewasje is rapsterretje.

Rhodoxis Fairy Tale

Bollen die verdubbelen

Rhodoxis Fairy Tale bloeit vanaf eind mei en als u tijdens de bloeiperiode wat extra voeding geeft, bloeit de plant door tot aan de herfst. Uitgebloeide bloemen mogen worden verwijderd, dit bevordert nieuwe knopzetting. Dit doorbloeiende plantje, dat zelden hoger wordt dan 15 cm en grasachtig blad heeft, staat het liefst in de volle zon in goed gedraineerde grond. Dan heeft deze zonaanbidder het enorm naar zijn zin en zullen de bolletjes van de Rhodoxis zich ieder jaar met gemak verdubbelen.

Bolletjes zorgen voor nieuw sprookje

Rapsterretje komt oorspronkelijk voor in Zuid-Afrika, is ziektetolerant en matig winterhard (-5°C). Dit maakt de plant ideaal voor balkon, patio en terras. Door zijn rijke en lange bloei is het een echte blikvanger. Na de bloei, wanneer het gewas afsterft, mag u de pot droog en vorstvrij wegzetten. Vanaf eind april zorgen de bolletjes dan weer voor een nieuwe groei en bloei en begint het sprookje weer van vooraf aan.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Fred’s choice: de prachtige witte Skimmia

Waar komt de naam rapsterretje vandaan?

Daarvoor moeten we naar Jaap Duijs, de veredelaar.

De naam rapsterretjes heb ik gegeven aan de kruisingen tussen roodsterretjes en geelsterretjes. De bloemen van deze planten zijn goed te herkennen. Het is een nieuwe plant met meer variatie in plantopbouw en bloemvorm. Na het kruisen verzamel ik het zaad en dit kiemt binnen 4-6 weken. In de volgende zomer beginnen de eerste planten te bloeien. Dat is voor een bolletje snel. En er zit meer groeikracht in deze planten. Deze zaailingen hebben veel sneller een pot vol dan de roodsterretjes of geelsterretjes. Vandaar de naam rap. De zaailingen bloeien met een beetje verzorging veel langer door dan de roodsterretjes. Geelsterretjes bloeien door tot ver in het najaar.

Groeten, Jaap Duijs

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Keukenhof plant 7 miljoen bloembollen

Kwekerij Philip van Hilst en Efteling

Rhodoxis Fairy Tale is vervolgens doorontwikkeld -en kwekersrechtelijk beschermd- door Philip van Hilst, kweker van bijzondere rotsplanten uit Kaatsheuvel. Een zeer zorgvuldig proces waar 8 jaar lang enorm veel energie, liefde en geduld in is gestoken. Met een resultaat waar Van Hilst bijzonder trots op is. De toevoeging Fairy Tale heeft hij niet toevallig gekozen. Kwekerij Van Hilst is gevestigd in Kaatsheuvel op een steenworp afstand van het sprookjespark Efteling.

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired.