NOORDWIJKERHOUT – Nog nooit eerder zijn in Nederland zoveel tulpenbollen uit de grond gehaald als dit jaar, zo maakt branchevereniging KAVB bekend. Sinds 2000 is de teeltoppervlakte van tulpen met 36% gegroeid tot bijna 12.000 hectare in 2017. Er zijn 880 tulpenkwekers in Nederland.

Tulpenbollen

Recordoogst tulpenbollen

Recordoogst tulpenbollen

 

 

 

 

Nog nooit zo vroeg geoogst
Kweker Rudolph Uittenbogaard van JUB Holland uit Noordwijkerhout rooit het laatste perceel paarswitte tulpen van het nieuwe soort Tulipa ‘Librije’. Na de oogst worden de bollen op het bedrijf met de hand gepeld en klaargemaakt voor verkoop, een populair vakantiebaantje voor veel scholieren uit de bollenstreek.
Uittenbogaard: “Door de extreme hitteperiodes in mei en juni zijn de bollen minder hard gegroeid, waardoor we iets minder kilo’s rooien maar verder zijn de bollen perfect. We zijn in de laatste 25 jaar nog nooit zo vroeg klaar geweest met de oogst”.
JUB Holland is dit jaar uitgeroepen tot de beste tuinbouwondernemer van Nederland. Het familiebedrijf exporteert bloembollen met milieucertificaat naar 40 landen, kweekt zo’n 4 miljoen snijtulpen en ontwikkelt nieuwe soorten. Daarnaast stelt bollenkweker speciale mengsels samen met extra nectar voor bijen en vlinders voor gemeenten, organisaties, instellingen en tuincentra om de biodiversiteit in Nederland te bevorderen.