LOTTUM – Met het thema ‘Rozen uit de Kunst’ wordt van 12 t/m 15 augustus het Rozenfestival in Lottum gehouden. Tijdens het festival, waarbij Rozendorp Lottum volledig aangekleed is met miljoenen rozen verwerkt in mozaïeken en tuinen, worden de ruim 50.000 bezoekers getrakteerd op professionele bloemsierkunst en prachtige objecten gemaakt door duizenden vrijwilligers uit de regio.
 

Rozen

35.000 rozen in de kerk
De kerk van Lottum één van de hoogtepunten van het Rozenfestival. Voor de aankleding, waarbij de hele kerk versierd wordt, worden niet alleen 35.000 rozen gebruikt, maar ook hotensia, lisianthus, cymbidium, orchideeën en buxus. De kerk is kortom een gigantisch bloemwerk. Bijzonder aan de kerk is dit jaar de florale catwalk waar meerdere malen per dag een modeshow opgevoerd wordt met bloemenjurken.

Rozenfestival_rozenjurk_lottum

Van Rembrandt tot Warhol
Een groot grasveld aan de Maas zal tijdens het Rozenfestival ingericht worden als Museumplein. Naast een metershoge impressie van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, nemen professionele bloemisten de bezoekers in een speciaal paviljoen mee in de wereld van Andy Warhol.

Alle kunstvormen zijn welkom
Het thema van het Rozenfestival is kunst. Omdat alle kunstvormen daarbij welkom zijn is er ook een object waarbij rozentatoeages gepresenteerd worden. Daarnaast worden er bloemschikdemonstraties verzorgd, leert een fotograaf de bezoekers de fijne kneepjes van fotografie en is er verspreid over vijf podia live muziek en entertainment.

Feiten en cijfers
-Het Rozenfestival wordt iedere twee jaar georganiseerd door circa 1500 vrijwilligers uit Lottum en omgeving
-Naast de vrijwilligers werken tientallen professionele bloembinders uit het hele land mee aan het realiseren van dit unieke festival.
-De eerste editie van het Rozenfestival werd gehouden in 1922.
-Tijdens het Rozenfestival zijn niet alleen de straten van Lottum aangekleed met mozaïeken. Ook het markplein, de kerk, Kasteel de Borggraaf en een groot evenemententerrein aan de Maas vormen onderdeel van het festivalterrein.
-Inmiddels ontvangt het festival ruim 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.
-Het Rozenfestival is zeer bekend in de grensregio. Een groot deel van de bezoekers is afkomstig uit Duitsland.

Rozendorp Lottum
Lottum is een klein dorpje in Noord-Limburg met een rijke historie in de rozen- en bomenteelt. Circa 70% van de Nederlandse tuinrozen is afkomstig uit Lottum en omgeving. Het dorpje mag zich daarom met recht hét Rozendorp van Nederland noemen. De inwoners van Lottum zijn trots dat het dorp het Rozendorp van Nederland is en dragen dit onder andere uit door het organiseren van het Rozenfestival.

Rozenfestival 2016
Het Rozenfestival wordt iedere twee jaar georganiseerd en vindt dit jaar plaats op 12 augustus van 17.00 tot 23.00 uur en op 13, 14 en 15 augustus van 10.00 tot 23.00 uur. Kaarten voor het Rozenfestival zijn online te koop via www.rozendorp.nl.  Een kaartje voor het Rozenfestival kost €17,00 per persoon. Parkeren, veerpont, toiletgebruik en entertainment zijn gratis.