Rozenkoningin Rianne – Rianne Thijssen is op zondag 1 mei in Lottum gepresenteerd als Rozenkoningin 2016. Zij zal de komende maanden het boegbeeld zijn voor de promotie van de roos en het Rozenfestival dat van 12 tot en met 15 augustus in Lottum plaatsvindt.

Rozenkoningin Rianne

Rozendorp Lottum

Tijdens de presentatie van de Rozenkoningin bij kasteel de Borggraaf opende Jan Huijs, voorzitter van Stichting Rozendorp Lottum, het rozenseizoen en benadrukte hij dat de nieuwe Rozenkoningin een belangrijke taak wacht om Lottum te promoten als hèt Rozendorp van Nederland. Een taak die Rianne Thijssen met verve zal kunnen vervullen. Als heuse kwekersdochter, geboren en getogen in Lottum, ging zij namelijk als klein meisje al mee naar het rozenveld. “En ook nu zit ik nog elk jaar in de zomerperiode met mijn vader rozen te oculeren en te binden. Daarnaast werk ik ook af en toe in de kasrozen; heel anders maar wel leuk,” aldus de nieuwe Rozenkoningin.

roos_close_roodgeel

Rozen uit de Kunst

Bovendien heeft Rianne twee jaar geleden al de kneepjes van het Koninginnevak van dichtbij mogen aanschouwen: toen stond ze de toenmalige Rozenkoningin bij als achtergronddanseres. Dit keer treedt Rianne naar de voorgrond en zal ze zelf deze koninklijke functie op zich nemen. Middels een kunstzinnige animatieshow werd Rianne Thijssen aan het publiek voorgesteld. Een presentatie die geheel in het teken stond van het thema van dit jaar, namelijk ‘Rozen uit de Kunst’. De nieuwe Rozenkoningin heeft als doel het Rozenfestival in de aanloop naar het evenement zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen van een breed publiek, en liet weten deze taak serieus op te pakken: “Ik heb heel veel zin om het Rozenfestival te promoten en uiteindelijk het festival zelf te beleven!”

Het aftellen is begonnen

Na de opening van het rozenseizoen en de presentatie van de Rozenkoningin verplaatsten alle aanwezigen zich onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie naar het marktplein. Hier werd het nieuwe aftelbord tot het Rozenfestival onthuld. Aansluitend werd in rozenkenniscentrum De Rozenhof samen met de nieuwe Rozenkoningin geproost op het nieuwe rozenseizoen en het 10-jarig jubileum van De Rozenhof.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Rozenfestijn Arcen 2024 is vertrouwd en vernieuwd

Het Rozenfestival 2016

Iedere twee jaar is het centrum van Lottum tijdens het Rozenfestival uitbundig versierd met rozen. Miljoenen rozenknopjes zijn verwerkt in betoverende mozaïeken, modeltuinen en prachtig versierde objecten. Een tuinfair, rozen- en bloemschikdemonstraties en volop informatie over kas- en buitenrozen completeren het geheel. In 2014 trok het festival 50.000 bezoekers. Meer informatie op www.rozendorp.nl.

[foto-inzet: rgb stock, lance1, Frank]