UTRECHT – De landelijk verkoopactie Hyacint leverde ruim € 25.000 op voor Nationaal AYA Jong en Kanker Platform. Vrijdag 12 januari werd voor de vierde keer de landelijke actie georganiseerd door de Hyacintenkwekers en het Nationaal AYA Jong en Kanker Platform. Voor de Hyacintenkwekers staat deze actie inmiddels bekend als de HAYAcinten actie.

AYA Jong en Kanker Platform

Hyacinten tegen kanker bij jongvolwassenen

De actiedag ging ’s morgens vroeg flitsend van start met de verkoop van een kar Hyacinten bij Royal FloraHolland in Rijnsburg. In totaal bracht deze kar bijna € 2.700,00 op. Inkoper C. Leeuwenburg BV kocht maar liefst 20 fusten Hyacinten wat mede de reden was van deze geweldige start. Daarna ging de actie vanaf 9.30 uur landelijk van start bij 13 ziekenhuizen in het hele land (15 locaties).

 

AYA Jong en Kanker’Platform

 

6.000 bossen hyacinten

In totaal werden er door vele vrijwilligers de bijna 6.000 geschonken bossen Hyacinten verkocht aan de bezoekers in de ziekenhuizen.
Aan het eind van de dag waren alle bossen verkocht en was er een bedrag van ruim € 25.000 euro binnengehaald door de verkoop van alle Hyacinten.Dit bedrag zal op 8 maart tijdens SPACE 4 AYA door de Hyacintenkwekers worden overhandigd aan de organisatie.

 

AYA Jong en Kanker Platform

(H)erkenning van AYA

Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongvolwassenen (AYA’s) in de leeftijd tussen de 18-35 jaar dat zij kanker hebben. AYA’s hebben leeftijdsspecifieke behandeling en (na)zorg nodig die de medisch-technische zorg en behandeling laat samenvallen met psycho-sociale zorg vanaf de diagnose tot ver daarna. Het AYA ‘Jong & Kanker’ Platform is een netwerk van zorgprofessionals die samen met jongvolwassenen met kanker werken aan de allerbeste AYA zorg.

Sophia Sleeman (24 jaar):  “Toen ik 18 was kreeg ik kanker en stond mijn wereld op zijn kop. Ik was op zoek naar een plek in het ziekenhuis waar ik terecht kon met vragen over seksualiteit, vruchtbaarheid, studie en relaties. Allemaal thema’s waar je tegenaan kunt lopen als je jong bent en kanker krijgt. Daarom zet ik mij nu in voor het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform.” Inmiddels zijn er vier AYA-poli’s actief: in het Radboudumc, UMCU, Erasmus MC en LUMC. Einddoel is om AYA zorg overal in Nederland beschikbaar te hebben.

Meer informatie: www.aya4net.nl