Heerlijke Hyacint – De sneeuwklokjes zijn er al, en de crocussen. Je ziet ze overal. Nog even en de poorten van Keukenhof gaan weer open. Een kwestie van geduld, dan gaan we weer genieten van al die kleurrijke bolbloemen. Voor wie dat geduld niet heeft, zijn er bollen-op-potten. Bijvoorbeeld heerlijk geurende hyacint.

Bollen-op-pot zijn bloembollen die na een speciale behandeling geplant zijn in potten en schalen met potgrond. De bollen denken dat het nu al voorjaar is en gaan bloeien. Hierdoor geniet je al hartje winter van deze prachtige bloemen. Lentekriebels dus.

Heerlijke Hyacint

Hyacinten

Bollen-op-potten

Zet bollen-op-potten op je terras. Word je vrolijk van. Zo buiten bezig zijn met deze bloeiers geeft je bovendien nieuwe energie. Frisse lucht, stralende lentekleuren… wat wil je nog meer.

Genieten van de geur

De meeste hyacinten en veel narcissen verspreiden een heerlijke zoete bloemengeur. De Hyacint is er in klassieke kleuren als roze, wit en blauw, maar ook in nieuwe tinten als purper, zalm en zachtgeel.

De hyacint kwam in de 16de eeuw vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. Rond de 17de en 18de eeuw waren hyacinten zo exclusief dat alleen een rijke liefhebbers de bollen konden kopen. Vandaag de dag kan iedereen zich deze kleur-en-geur bloem veroorloven.

Zonnegod Apollo

De bloem barst van de symboliek. De hyacint is de bloem van zonnegod Apollo en staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid, maar ook voor macht en trots. In christelijke kerken zie je de hyacint vaak terug in de betekenis van geluk en liefde.

Mix en match

Van tulpen (Tulipa) tot narcissen (Narcissus), van hyacinten (Hyacinthus) tot blauwe druifjes (Muscari); er is zo veel keuze aan bollen-op-pot. Kies één soort, bijvoorbeeld felroze tulpen of blauwe druifjes, voor een krachtig effect. Of mix verschillende bloemen in een pot of een verzameling potten voor een meer natuurlijke uitstraling.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hyacintenkwekers steunen jonge mensen met kanker

Tips

  • Bollen-op-pot kunnen zonder problemen lichte nachtvorst verdragen. Zet ze alleen bij strenge vorst, kouder dan -5˚C, even binnen, bijvoorbeeld in de schuur. 

  • Zet bollen-op-pot op een strategische plek op je terras. Als je er ook binnenshuis op uitkijkt, dan heb je er nog meer plezier van.

  • Kleurrijke bollen-op-pot bij de voordeur? Goed idee, daar vrolijkt de hele buurt van op. 

Kijk voor nog meer inspiratie en ideeën op: www.ilsysays.com

Foto-credits: iBulb