Scentsation – Innovaties in de groene sector zijn er genoeg. Elke week verschijnt er wel een nieuwe Begonia of Lupine-variant. Of een fruitboom met verschillende vruchten. Digitaal is er ook genoeg nieuws onder de zon. Zoals zelfdenkende grasmaaiers en geëmancipeerde water-geef-systemen. Creativitiet is grenzeloos.

Innovatie: Scentsation

koffieplant_in_geurpot

Geurende potten

Vorig najaar was er de lancering van de geurende kunststof pottenlijn Scentsation. Potterie die ruikt naar Citroen, Jasmijn, Lavendel en Sinaasappel. Heerlijke frisse geuren voor woonkamer, slaapkamer, eetkamer en studeerkamer. Ontspannend en tegelijk zintuigen prikkelend. De eerste geurpot is verschenen en online te bestellen. De pot ruikt naar koffie en wordt geleverd met koffieplant. Het is nu afwachten of de andere potten zullen volgen.

Ruiken

Behalve hun opvallende uiterlijk zijn veel bloemen planten natuurlijk ook geliefd om hun heerlijke geuren. lavendel, kamperfoelie, rozen, we genieten er allemaal van. Gemaaid gras geeft ons een lentegevoel. Er is zelfs een orchidee die Parfum de Provence heet. Ruiken aan planten, wie kan deze neiging onderdrukken?
Daarom heeft Hortus botanicus Leiden 2024 uitgeroepen als het jaar van de geur. Naast extra geurige planten zijn er het hele jaar door speciale activiteiten, zoals een wintergeurenwandeling, workshops parfum maken, een geurende Midzomernacht en een geurspeurtocht voor kinderen. Ook de Hortusshop en het Hortus Grand Café spelen in op het thema. Meer informatie staat op Hortus Leiden.

Geurwandelingen

De meest opvallend geurende planten in de Hortus kunnen bezoekers wandelend vinden met behulp van de speciale Geurplattegrond, voor elk seizoen een. Daarnaast zijn er verschillende begeleide wandelingen, zoals Wintergeuren (11 februari) en Voorjaarsgeuren (10 maart). De Proeverijwandeling Romeinse kruiden (26 mei, 23 juni, 21 juli, 25 aug, 29 sept en 27 okt) is een goede manier om de nieuwe mediterrane tuin te leren kennen. De invloed van geur op het werk van de imker wordt duidelijk tijdens De Hortusimker vertelt (4 feb, 7 april, 2 juni, 4 aug, 6 okt en 1 dec) en de Open Imkerijdagen (13 en 14 juli).