Scindpasus – Scindapsus is makkelijk in de omgang en valt op door zijn prachtige hartvormige satijnachtige bladeren. Die zijn schitterend getekend met zilveren, lichtgroene, gele of witachtige vlekken of een gevlamd patroon. Je hebt er een trouwe huisgenoot aan: goed verzorgd kan dit woonwonder heel oud worden en toch mooi blijven.
In tropische regenwouden klimt de plant bij voorkeur tegen bomen op, om dan van stengels te gaan hangen. Jungalow Scindapsus hoort bij de Araceaefamilie en groeit in Zuidoost-Azië, Indonesië en op de Salomonseilanden: de tropen bij je thuis, dus.

Scindapsus

scindapsus

Woonplant van de maand augustus

Als je plant goed verzorgt, doet hij ook wat voor jou. Volgens de NASA Clean Air studie is Scindapsus een van de planten die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren. Dat doet hij door middel van heel kleine huidmondjes op de bladeren. Die nemen koolstofdioxide op uit de lucht, zetten die om in energie om van te groeien en blazen weer zuurstof uit. Ook ademen de huidmondjes een beetje vocht uit, zodat de plant helpt te voorkomen dat de lucht in huis te droog wordt.
scindapsus

Verzorging

-De plant staat graag licht, maar liever niet in de volle zon of op de tocht.
– Ezelsbruggetje: hoe lichter het blad, hoe lichter de plant het liefst staat.
– De grond mag een beetje vochtig zijn, maar liever geen wateroverlast.
– Eens in de maand wat plantenvoeding maakt een power-groeier van Scindapsus.
– Een rondje plantenspuit wordt zeer gewaardeerd.
– Worden de ranken te lang, dan kunnen ze gewoon worden afgeknipt.

Geluksplant

Scindapsus staat bekend als geluksplant die zijn eigenaar geld en fortuin helpt te krijgen.
scindapsus

Styling

De vele verschijningsvormen van Scindapsus maken de plant erg geschikt voor huizen met weinig ruimte. Zo wikkelen de ranken zich om een stammetje als een slanke groene pilaar naar boven en kan hij als hangplant voor een hoop levendigheid op zekere hoogte zorgen. Omdat de plant een onmiskenbare regenwouduitstraling heeft, staat hij het mooist in een natuurlijke basis: hout, leer, wat grover keramiek in aardetinten of hangpotten die van kokosnoten zijn gemaakt.

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Voor meer informatie zie: 
www.mooiwatplantendoen.nl

Lees ook op GroenVandaag over deze bijzondere woonplant: 5 redenen om voor woonplant Croton te kiezen