HONSELERSDIJK – De woonplant Croton veroverde in de jaren zeventig vele huiskamers, het is een van de meest herkenbare woonplanten, met een naam die ook nog eens goed uit te spreken is. Puristen zijn van mening dat ie eigenlijk Codiaeum variegatum dient te worden genoemd. Croton is echter zo’n geliefde, ingeburgerde naam, dat je die gewoon kunt gebruiken: iedereen weet meteen waar je het over hebt.

Woonplant Croton

woonplant croton

Woonplant van de maand oktober

Woonplant Croton is er in kleuren die je niet zo snel bij elkaar zou bedenken, maar toch schitterend staan.  Groen, geel, rood, oranje, bruin, paars, zwart. Met de flamboyante Croton haal je de gloed van de herfst naar binnen. Het is een zeer opvallende plant met dikke, glanzende bladeren. De bekendste is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten met enkel een geel-groene tekening. Je hebt keuze in kleine en grote bladeren en er is er ook eentje met smalle, golvend blad.

Bladplanten

Hij is anders dan de meeste bladplanten. Croton kan grillige vormen hebben en eigenwijs verkleuren en is ontwapenend in al zijn authenticiteit. Een echte persoonlijkheid in huis, met een onconventionele uitstraling die helemaal van nu is, voor wie dat aankan.
De plant groeit in Maleisië, Australië en Indonesië als struik, in het wild kan de plant wel drie meter hoog worden met bladeren van 30 cm lang. In de huiskamer behoudt hij een bescheidener formaat.

croton

Symboliek

De symbolische betekenis van Croton is beter worden door te leren en te trainen. Die verklaring komt van mythische worstelaar Milo van Croton die elke dag een grote os zonder problemen een berg opdroeg. Hij begon daarmee toen de os nog een kalfje was. Het kalf werd groter, Milo werd zonder het te merken steeds sterker door de groeiende belasting.

5 redenen om voor Croton te kiezen

  • Prachtige herfstkleuren voor de Indian Summer
  • Croton is het soort plant waarvan mensen zeggen: ‘Wat staat daar nou?’
  • Je kunt er uren naar kijken en steeds weer nieuwe motieven ontdekken.
  • Woonplant Croton heeft de tikje rauwe urban uitstraling die nu trending is als woonstijl.
croton

Lees ook op GroenVandaag over deze bijzondere woonplant: Scindapsus: woonplant van de maand augustus

Verzorging van de woonplant Croton

Croton staat graag licht, maar ’s zomers liever niet in de volle zon.
De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, maar overtollig water moet wel weg kunnen.
Bladval duidt op te weinig licht, een te koele plek of teveel water. Croton gedijt op rust en kamertemperatuur.
Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding volstaat.
Croton is dol op een sproeibeurt, dat voorkomt spint.

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl