Serie Zeewier – Vorige keer heeft u gelezen over het eten van zeewier. Maar behalve inwendig, kun je zeewieren ook uitwendig gebruiken. Ook op die manier geniet je van de voordelen van dit natuurproduct.
Serie Zeewier
Door Marieke Brown
In (thalasso) hydrotherapie, door bodypakking, met kompressen of warme omslagen met zeewier benut je de gezondheidsbevorderende nutriënten van zeewier en het geneeskrachtige en kalmerende vermogen. Ook zijn er steeds meer producten voor lichaamsverzorging waarin zeewier al is verwerkt.
Ontgiften
De werkzame stoffen worden via de poriën geabsorbeerd. Zeewieren helpen de huid te verstevigen en te ontgiften en ondersteunt de hormoonhuishouding. Bruinwieren stimuleren het lymfesysteem, voeren afvalstoffen af, versnellen vetafbraak, zorgen voor celvernieuwing en dragen daarmee bij aan huidherstel.
Iers mos en rode zeewiergel-extracten worden gebruikt als bindmiddel voor handcrèmes, bodylotions, cosmetica en shampoos. Deze slijmachtige componenten beschermen ook tegen uitdroging van de huid. Zeesla stimuleert het collageen en de elastine in de huid waardoor de oudere huid regenereert.
Leefomgeving
Van buiten en van binnen kunnen zeewieren goed voor je zijn. Daarnaast is het ook goed voor onze leefomgeving; maar daarover een volgende keer meer.
Over de auteur
Marieke Brown is voorzitter van Stichting Zeewierwijzer. De stichting heeft als doelstelling de bewustwording van de voordelen van zeewieren als bron van voeding, verzorging en gezondheid te bevorderen. Stichting Zeewierwijzer doet dit via de website, social media en lezingen. Meer informatie vindt u op de website: www.zeewierwijzer.nl
Zeewieren bevatten een hoog gehalte aan jodium. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor zwangere vrouwen, kinderen, personen die gevoelig zijn voor jodium, patiënten met schildklieraandoening, ernstig hoge bloeddruk, nier ziekte of hartfalen. Neem in deze gevallen contact met een (voedings)deskundige voor u grote hoeveelheden zeewier(en) gaat gebruiken. Voor meer informatie, incl. een indicatie van het jodiumgehalte per wier, raadpleeg www.zeewierwijzer.nl
[Intro-foto: rgb-stock, micromoth, Kevin Tuck] Meer artikelen over zeewier zijn te lezen op GroenVandaag.
Nog meer over zeewier
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Serie Zeewier: Wat is zeewier (aflevering 2)