Smart lampen – Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Dit komt doordat planten autotroof zijn, wat betekent dat ze hun eigen voedsel produceren door middel van fotosynthese. Fotosynthese is het proces waarbij planten zonlicht omzetten in chemische energie in de vorm van glucose. Dit proces vindt plaats in de bladeren van de plant en kan alleen worden uitgevoerd als er voldoende licht aanwezig is. De belangrijkste factor die de groei van planten bepaalt, is de hoeveelheid licht die ze ontvangen. Als planten niet genoeg licht krijgen, kunnen ze niet genoeg energie produceren om te groeien en zich voort te planten.

Smart lampen

Waarom ook kamerplanten licht nodig hebben

Hoewel kamerplanten zich binnen bevinden, hebben ze nog steeds licht nodig om te kunnen overleven en groeien. Bedenk dat planten die wij in huis hebben, ergens anders op de wereld gewoon in de natuur groeien en hier dus veel natuurlijk licht ontvangen. Het licht dat door ramen en deuren valt is vaak niet genoeg om aan de behoeften van de kamerplant te voldoen. Zeker wanneer een kamerplant zich bevindt op een donkere plek in huis is dit het geval. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende licht. Dit kan door je plant te verplaatsen naar een locatie in huis waar meer lichtinval is of door je kamerplant te voorzien van kunstmatig licht.

Dit zit er allemaal in natuurlijk zonlicht

Natuurlijk zonlicht is een essentiële bron van energie voor planten. Het lichtspectrum van de zon bestaat uit verschillende kleuren, waaronder rood, blauw, groen en geel. Elke kleur heeft een unieke golflengte en energieniveau, die belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van planten.

De kleuren die helpen bij het groeien en bloeien van planten

Rood licht heeft een lange golflengte en is verantwoordelijk voor de bloei en vruchtvorming van planten. Dit type licht stimuleert ook de groei van de stengels en bladeren van planten. Blauw licht heeft daarentegen een korte golflengte en is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van wortels, bladeren en stengels. Dit type licht stimuleert ook de fotosynthese in planten. Naast rood en blauw licht, hebben planten ook groen en geel licht nodig. Hoewel deze kleuren minder belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van planten, dragen ze wel bij aan de gezondheid en vitaliteit van de planten.

Natuurlijk zonlicht bevat ook ultraviolet (UV) licht, wat schadelijk kan zijn voor planten als ze te veel worden blootgesteld aan dit type licht. Planten hebben echter wel kleine hoeveelheden UV-licht nodig om hun weerstand tegen ziekten en plagen te verhogen.

Planten hebben dus een mengelmoes aan kleuren nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het begrijpen van deze eigenschappen van natuurlijk zonlicht kan helpen bij het kiezen van de juiste groeilampen of het positioneren van kamerplanten op de juiste plaats in huis om aan de lichtbehoeften te voldoen.

Het gebruik van groeilampen

Wanneer je kamerplanten niet voldoende natuurlijk licht krijgen kun je kunstmatige verlichting inzetten om de groei van je kamerplanten te verbeteren. Er zijn verschillende lampen verkrijgbaar die speciaal hiervoor ontworpen zijn. Deze groeilampen kunnen helpen bij zowel de groei als de bloei van je kamerplanten of een van beide. Groeilampen bootsen het natuurlijke zonlicht na door de verschillende kleuren van het lichtspectrum uit te zenden die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van planten. De meeste groeilampen zijn tegenwoordig gemaakt met LED. LED-lampen zijn het meest energiezuinig en hebben een lange levensduur. Een nadeel van groeilampen is het uiterlijk. Bij de meeste LED-groeilampen zijn de LEDjes te zien. Dit is behoorlijk storend wanneer je je kamerplanten bijvoorbeeld in de kamer hebt staan.

Slimme lampen die je kunt aanpassen naar de wens van je kamerplant

Bij het kunstmatig verlichten van je kamerplanten kun je dus kiezen voor speciaal ontworpen groeilampen. Hoewel dit type lamp veel voordelen biedt voor je kamerplanten is dit niet de enige methode die je kunt gebruiken voor het belichten. Eigenlijk kun je elke lamp inzetten voor het beter laten groeien van je planten, zolang de lamp maar de kleuren uitzendt die de plant nodig heeft. 

De nieuwste LED lampen zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in full-color. Dit betekent dat een enkele lamp alle kleuren kan aannemen die je zelf instelt. Dit doe je met behulp van een app op je smartphone die weer gekoppeld is aan je slimme lamp. Erg handig dus om te gebruiken in combinatie met kamerplanten. Er zijn verschillende smart lampen verkrijgbaar, maar de meest gebruikte is Philips hue. De Philips hue smart lampen kleuren ook het nauwkeurigst met de kleur die je hebt geselecteerd in de app. Meer informatie over Philips hue kun je vinden op deze website

Naast de kleurkeuze hebben smart lampen nog meer voordelen in vergelijking met groeilampen. Smart lampen zijn namelijk niet ontworpen voor het belichten van je kamerplanten. Zo haal je lampen in huis die prima bij je interieur aansluiten en tevens de groei van kamerplanten beïnvloeden. Verder heeft slimme verlichting onderstaande voordelen:

  • Elke lamp kan een individuele kleur aannemen. Kies de kleur die je kamerplant nodig heeft.
  • Er zijn verschillende soorten slimme lampen verkrijgbaar. Voor elk interieur wel een geschikte lamp.
  • Met slimme verlichting maak je makkelijk schema’s aan en geef je je kamerplant het aantal lichturen die het nodig heeft.
  • Het combineren van meerdere lampen is mogelijk, bijvoorbeeld per kamer.
  • Voor het dimmen van een lamp heb je geen extra schakelaars nodig.
  • Elke lamp in huis kun je slim maken door de lichtbron te vervangen.

Donker – lichtverhouding bij een plant

De donker-licht verhouding bij planten verwijst naar de verhouding tussen de duur van de donkere en lichte periodes die de plant ontvangt. Deze verhouding heeft een grote invloed op de groei en ontwikkeling van de plant.

Voor de meeste planten is een dag-nachtcyclus van ongeveer 12 uur licht en 12 uur donker het meest geschikt. Dit wordt ook wel een daglengte van 12 uur genoemd. Sommige planten hebben echter een kortere of langere dag nodig, afhankelijk van de soort en de fase van de groei waarin ze zich bevinden.

Bijvoorbeeld, sommige bloeiende planten hebben een korte daglengte nodig, wat betekent dat ze bloeien wanneer de dagen korter worden en de nachten langer. Andere planten hebben juist een lange dag nodig om te bloeien, wat betekent dat ze bloeien wanneer de dagen langer worden en de nachten korter.

Het is belangrijk om de juiste dag-nachtcyclus te bieden voor de specifieke plantensoort die je in huis hebt. Het is belangrijk om de licht- en donker periodes zorgvuldig te regelen voor een goede gezondheid van je kamerplant. Slimme verlichting kan hierbij helpen door het aanmaken van schema’s, zie Smartlampen.nl voor meer informatie.

Vooral goed voor kamerplanten in donkere ruimtes en in de winterperiode

Het gebruik van kunstmatig licht is niet altijd nodig wanneer je kamerplanten hebt. Wanneer een kamerplant voor het raam staat en gedurende de dag zonlicht heeft, is het gebruik van kunstmatig licht niet nodig. Ook een kamerplant heeft donkere periodes nodig. Het gebruik van kunstmatig licht is veelal interessant wanneer je kamerplanten in donkere ruimtes hebt staan en tijdens de winter. 

“Tijdens de donkere periodes van het jaar zul je merken dat een plant anders reageert. Planten komen in een rust fase en zullen minder hard groeien. Wanneer je dit niet wilt is het verstandig om je kamerplanten te voorzien van kunstmatig licht.”

Elke plant reageert anders op licht

Elke plant heeft een unieke reactie op licht en dit komt door verschillende factoren. Het begint allemaal met het proces van fotosynthese, waarbij planten licht omzetten in voedingsstoffen. Een belangrijke factor is de intensiteit van het licht. Sommige planten hebben meer licht nodig dan andere om fotosynthese te laten plaatsvinden. Dit hangt af van het soort plant en de omgeving waarin deze groeit. Bijvoorbeeld, planten die van nature groeien in zonnige gebieden hebben over het algemeen meer licht nodig dan planten die in de schaduw groeien.

Bij elke plant is het belangrijk om de staat en het groeiproces van de plant in de gaten te houden. Na verloop van tijd kun je zelf inschatten hoeveel licht jouw kamerplant nodig heeft en waar de kamerplant goed op reageert.

Regelmatig draaien van je kamerplanten is belangrijk

Wanneer je je bezig houdt met de groei, bloei en het welzijn van je kamerplanten zul je merken dat elke plant anders reageert. Je zult waarschijnlijk ook merken dat planten onregelmatig groeien. Dit komt doordat planten naar het licht groeien. Het draaien van een kamerplant is daarom ook belangrijk. Het draaien zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Dit zorgt weer voor een gelijkmatige groei van je kamerplant.