Irene Schouten – Het snijtulpenseizoen is onder massale belangstelling van start gegaan. Tulpen Promotie Nederland (TPN) organiseerde zaterdag 21 januari, voor het eerst op het Museumplein in Amsterdam, Nationale Tulpendag. Hoogtepunt was de pluktuin waar het publiek gratis tulpen mocht plukken.

Irene Schouten

Olympisch kampioene Irene Schouten was eregast. De schaatskoningin doopte een nieuwe tulp (‘Dutch Pearl’) en verrichtte de spectaculaire opening met een vuurwerkshow. Naar schatting 18.000 mensen brachten een bezoek aan het pluktuin. Vanwege COVID19-maatregelen kon in 2021 en 2022 geen tulpenpluktuin worden aangelegd.

nationale tulpendag

Nationale Tulpendag 2023

TPN-voorzitter Arjan Smit kijkt met grote tevredenheid terug: “Nationale Tulpendag is uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat met veel internationale bezoekers. Ook de belangstelling van binnen- en buitenlandse pers was buitengewoon groot en via social media werden volop selfies met tulpen gedeeld. Wij hadden ons geen betere start van het tulpenseizoen kunnen voorstellen.” Het thema van Nationale Tulpendag was ‘Typical Dutch’ en er waren diverse verwijzingen naar de Hollandse meester Johannes Vermeer. Zo was het ontwerp van de pluktuin gebaseerd op een detail uit een van zijn schilderijen en kreeg de pluktuin bezoek van het ‘Melkmeisje’ en het ‘Meisje met de parel’. De nieuwe, witroze tulp ‘Dutch Pearl’ verwijst naar het laatstgenoemde schilderij.

Tulpenpluktuin

De tulpenpluktuin wordt georganiseerd door Tulpen Promotie Nederland om de Nationale Tulpendag te vieren en de start van het (snij)tulpenseizoen te markeren. De tulpen worden aangeboden door alle Nederlandse tulpenkwekers.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Snijtulpenseizoen van start vol positiviteit

typical dutch

Johannes Vermeer

Van 10 februari tot en met 4 juni 2023 presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling met werken van Johannes Vermeer.

Johannes Vermeer is wereldberoemd om zijn verstilde scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. Nooit eerder was het mogelijk om zoveel schilderijen van Vermeer bij elkaar te brengen. Met 28 werken uit de hele wereld –van Japan tot de VS– is het de grootste solotentoonstelling ooit over de Delftse meester. Veel schilderijen zijn voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien, zoals de drie werken uit de Frick Collection in New York, het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster uit Dresden (Gemäldegalerie Alte Meister) en Het glas wijn uit Berlijn (Gemäldegalerie). Andere hoogtepunten zijn het beroemde Het meisje met de parel uit het Mauritshuis in Den Haag, De Kantkloster uit het Louvre in Parijs en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art in Washington D.C.

De tentoonstelling Vermeer wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Blockbusterfonds en de Rijksmuseum International Circle.

Bron: Rijksmuseum