Afrikaantjes – Imker Linus Bos en lelieteler Gert Veninga bekijken donderdag de honingraten van de bijenkasten in een oranje zee van afrikaantjes in het Drentse Hooghalen. De zomerbloeiers zorgen niet alleen voor geweldig voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers, maar vergroten ook de weerstand van bijen tegen de door imkers gevreesde varroamijt. Deze parasiet is verantwoordelijk is voor 75 procent van de bijensterfte.

Afrikaantjes

afrikaantjes, tagetes

Fotocredit: KAVB/VidiPhoto

Tagetes

Tagetes worden door lelietelers steeds meer gezaaid, omdat ze het zeer schadelijke wortellesieaaltje op biologische wijze afschrikken. Het wortellesieaaltje leeft in de grond van veel percelen en tast onder andere leliebollen aan. Drentse lelietelers pionieren met afrikaantjes voor de verduurzaming van hun teelt. Inmiddels wordt meer dan 450 hectare met tagetes ingezaaid ten behoeve van de lelieteelt. Een oppervlakte die ieder jaar toeneemt. In het jaar na de teelt van de zomerbloeiers, worden de eerste leliebollen op de percelen geplant. Inmiddels is meer dan 75 procent van de gebruikte gewasbescherming in de lelieteelt biologisch. Drenthe is de belangrijkste regio voor de Nederlandse lelieteelt.

perfect bolvorm

Groot Afrikaantje

De indrukwekkende Tagetes erecta is klaar voor het voorjaar. De plant wordt ook wel groot Afrikaantje genoemd. Deze opvallende plant groeit in Midden-Amerika waar zijn oorsprong ook ligt. Warme temperaturen en zon, daar houdt deze plant van. Als je Tagetes erecta zelf zaait zorg dan dat je ze op een warme, zonnige plek neer zet. Wanneer de kleine plantjes klaar zijn om naar buiten te gaan, plaats ze dan in een goed doorlatende en bemeste grond op een zonnig plekje en kijk vooral uit voor slakken. Vanaf juni zal hij prachtige bloemen geven tot het eind van de zomer. Oude bloemen wegplukken helpt daarbij.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Multifunctionele Tagetes Erecta klaar voor voorjaar

Lees ook het verhaal van de biologische teler Julia Langelaan.